geschiedenis post
Overig 6tlpzd  

De geschiedenis van post

Iedereen heeft een brievenbus. Maar hoelang bestaat deze al en wat is de geschiedenis van post? Dit lees je hieronder.

Vanaf 1795 bezorgde de Franse Posterijen de post in Nederland. In 1799 werd de Postdienst opgericht die de post in Nederland ging bezorgen. 

Vanaf 1844 werd de post ook per trein vervoerd. Het spoornet werd in deze periode flink uitgebreid, waardoor de kwaliteit en snelheid van de postbezorging verbeterde. In 1852 kwam de eerste Nederlandse postzegel uit. Gebruik daarvan was nog niet verplicht, maar de regering zag uiteindelijk in dat de postzegel de betaling van het postverkeer, en dus het inkomen van de schatkist, een stuk efficiënter maakte. In 1877 werd de postzegel verplicht. Brieven moesten nog steeds gepost worden op het postkantoor. Vanaf 1850 werden er in de grote steden ook brievenbussen geplaatst. In eerste instantie werd de post vier keer per dag bezorgd. In de jaren ’20 van de 20e eeuw werd dat verlaagd naar drie, en in 1932 naar twee bezorgmomenten per dag. Vanaf 1969 werd nog maar één keer per dag bezorgd.

Soms kwam het voor dat de ontvanger de brief niet wilde hebben. De postbode was dan dus voor niets gekomen, zonder geld te ontvangen. Daarom bedacht men rond 1840 de postzegel, zodat de bezorging in ieder geval vooraf betaald was. Vanaf toen moest de zender betalen en niet meer de ontvanger.

Voor een lange tijd was PostNL het enige postbedrijf binnen Nederland. Eerst onder de naam PTT Post, TPG Post en daarna TNT Post. Sinds 2011 zie je onze oranje bezorgers onder de naam PostNL. Nog steeds heeft PostNL de oude vertrouwde, oranje kleur. Door de overheid is PostNL aangewezen om de universele postdienst uit te voeren. Zij garanderen dat zij 5 dagen per week in elke straat van Nederland de post bezorgen.

Post in brievenbus
Om post te kunnen bezorgen moet er een brievenbus aanwezig zijn. Dat kan een brievenbus zijn of een deurbrievenbus (inworpgleuf in de deur), afhankelijk van de afstand van je woning tot de stoep. Voor beide brievenbus soorten kun je bij Yourmailbox.nl terecht. Dit is een webwinkel met heel veel soorten brievenbussen die voldoen aan de eisen van postNL.