huis duurzamer stijlen
Duurzaam wonen Hergebruik in huis 6tlpzd  

4 manieren om je huis duurzamer te stylen


Je hergebruikt spullen, vermijdt plastic verpakkingen, teelt je eigen groenten en gaat met de fiets naar het werk. Afval- en uitstootarm leven staat ook centraal bij het creëren van een duurzaam huis. Zo kun je met jouw interieurkeuzes de planeet ondersteunen.

1. Geef je meubels een facelift

Het is onvermijdelijk dat meubels verslijten en vloeren vervangen moeten worden. Koop in dat geval zoveel mogelijk spullen van gerecyclede materialen. Zo worden steeds meer meubels gemaakt van houten pallets. Niet alleen tuinmeubels, maar ook bedden. 

Je kunt oude meubels ook een nieuwe look geven door ze te verven of behangen. Dat laatste kun je doen met decoupage papier. Vergeet ook niet om knoppen en handgrepen te vervangen door trendy exemplaren.

2. Ga voor handgemaakte streekproducten

Handgemaakt textiel en accessoires zijn perfect als je je woning duurzaam wil inrichten. Producten die gebruik maken van traditioneel vakmanschap – vooral technieken waarvoor nog mensenhanden nodig zijn – zijn immers minder milieubelastend. Denk aan handweefgetouwen en technieken als vlechten.

Kijk ook waar de producten vandaan komen. Kies zoveel mogelijk voor producten uit je eigen streek die geen milieubelastende vliegreis hebben moeten maken.

3. Investeer in goede kwaliteit

Textiel weghouden van de vuilnisbelt is een andere belangrijke manier om voor het milieu te zorgen. Koop handdoeken van hoge kwaliteit om onnodig slijtage te voorkomen. Ideaal zijn handdoeken met dubbel gedraaide randen en dubbele stiksels. Deze verminderen het risico op rafelen. Hoe beter de kwaliteit van de handdoek, hoe langer hij meegaat. Dat is goed voor het milieu. 

4. Twee-in-een

Spullen die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken, zijn ideaal voor een duurzaam huis. Denk aan een duo rolgordijn, waarmee je de werking van jaloezieën combineert met de uitstraling van gordijnen. Zo heb je geen overgordijn nodig. Perfect voor een duurzame inrichting van je huis.