3 bespaartips
Duurzaam wonen Duurzame energie 6tlpzd  

Houd het warm deze winter met deze drie bespaartips

Of het een koude winter wordt weten we nog niet, maar één ding is zeker. Van de prijzen voor gas en elektriciteit krijg je het zeker warm! Voor veel mensen is besparen op de energierekening dan ook noodzaak. We geven je graag drie bespaartips waar geen grote investeringen voor nodig zijn, maar die je wel gaat merken op je energienota.

  1. Raam dicht, deur dicht

Als er een deur of raam open staat kan de warmte uit een ruimte ontsnappen. Doe dus altijd de deur achter je dicht. Weet je van jezelf dat je dit vaak vergeet? Monteer dan een dranger op de deur, zodat deze uit zichzelf dicht gaat als je er door bent. Laat ook ramen niet te lang open staan. Even luchten is heel gezond, maar laat het raam geen uren open staan, zeker niet als je de kachel aan hebt.

Warmte ontsnapt ook makkelijk via kieren bij de deur of het raam. Dat is heel eenvoudig op te lossen met isolatieband, waarmee je de kieren dicht plakt.

  1. Houd de kou tegen

Als jij je hand voor het raam houd voel je dat het daar kouder is dan wanneer je de hand bijvoorbeeld voor een muur houdt. Kou komt via glas binnen, en warmte ontsnapt er door. Dit los je makkelijk op met isolerende raambekleding, zoals isolerende plisségordijnen of isolerende vouwgordijnen. Deze helpen niet alleen de warmte binnen te houden, in de zomer houden ze de warmte van de zon buiten, zodat je geen airconditioning aan hoeft te doen om het koel te houden binnen. Bovendien zijn deze gordijnen verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen, zodat ze binnen iedere interieurstijl passen.

  1. Blijf zelf warm

Je kunt een hele ruimte verwarmen omdat je het koud hebt, maar je kunt ook ‘lokaal’ verwarmen. Als je een dikke trui aan trekt, warme sokken of een plaid over je benen legt blijkt vaak dat je de kachel best een graadje lager kunt zetten.