milieuvriendelijke keuken
Duurzaam bouwen Duurzaam leven Rogier  

Tips om je keuken te verduurzamen

Kies voor een zuinige en duurzame keuken

Wanneer je een oude keuken hebt die nodig vervangen moet worden, is het verstandig om te kiezen voor een milieuvriendelijke keuken. Ene milieuvriendelijke keuken is zodanig ingericht dat energieverbruik en verspilling zoveel mogelijk tegengegaan worden. Verder is een keuken die milieuvriendelijk gebouwd en samengesteld is, een duurzame keuken die een bovengemiddeld hoge levensduur heeft. Voordelig aan dit soort keukens is niet alleen het feit dat het milieu en klimaat ontzien worden. Ook prettig is dat je de energiebesparing gaat terugzien in je portemonnee. Redenen genoeg dus om bij renovatie of complete vernieuwing van jouw keuken voor een zuinig duurzame keuken. Maar hoe kun je dat slim doen? Benut onze tips om je keuken te verduurzamen en het komt helemaal goed!

Gebruik duurzame materialen

Een van de beste tips om je keuken te verduurzamen, is om in de keuken gebruik te maken van duurzame materialen. Dit zijn materialen die een lange levensduur hebben. Een fraai voorbeeld is een milieuvriendelijke keuken van hardhout of graniet. Hardhout en graniet zijn duurzaam én gaan lang mee. Een bijkomend voordeel van hardhout is daarbij dat dit materiaal CO2 opslaat en vasthoudt. Kies voor out met het FSC-logo, wat inhoudt dat het hout een verantwoorde herkomst heeft.

Tips om je keuken te verduurzamen

Controleer het energieverbruik per apparaat

Het realiseren van een keuken die zo duurzaam mogelijk is, begint met de installatie van apparatuur met een zuinig energielabel A+, A++ of leiver nog A+++. Let er bij de samenstelling en keuze voor apparatuur op dat je gaat voor de meest energiezuinige varianten. Dit is zowel goed voor het milieu, als voor je eigen portefeuille. Zorg er verder ook voor dat je tijdens het koken altijd de deksel op de pan(nen) doet. Dit bespaart maar liefst 60 tot wel 70 procent energie. Dat is natuurlijk aanzienlijk En… koop een of meer snelkookpannen!

Kies voor veel groene en milieuvriendelijke accessoires

Zorg in elk geval dat je de keuken van energie voorziet met groene stroom. Die kun je bijvoorbeeld opwekken met eigen zonnepanelen. Glaswerk dat je gebruikt, is idealiter van gerecycled glas. Controleer ten slotte ook de herkomst van bestek en keukenbenodigdheden, of deze op verantwoorde wijze zijn geproduceerd.