gat in de muur
Duurzaam bouwen 6tlpzd  

Hoe een gat in de muur te repareren

Hoe oplettend je ook bent, je zult er nooit in slagen om je huis in een perfecte staat te houden en onderhoudswerken dringen zich altijd op. Zeker als je huis al wat ouder is en de muren poreus zijn, kan het gebeuren dat scheuren of gaten gaan verschijnen. Gelukkig is het niet moeilijk om gaten in gipsplaat in een mum van tijd zonder veel ervaring te herstellen.

Wat heb je nodig?

  • Schuurpapier
  • Plamuurmes
  • Voegenvuller
  • Een natte doek

Stap 1: Maak de muur klaar

Wanneer de muur niet helemaal egaal is, moet dit eerst worden gecorrigeerd voordat je de gaten gaat opvullen. Als je bijvoorbeeld schroeven of nagels uit de muur hebt getrokken, dan kan het zijn dat stukken plamuur nu rond het gat uitsteken. Of mogelijk werden de schroeven of nagels oorpsronkelijk te ver ingeschroefd of geklopt, waardoor het oppervlak is gebroken en het naar buiten is getrokken.

gaten in de muur

Soms kun je de extrusies gewoon terug naarbinnen duwen, maar als dit niet lukt dan kun je de muur met schuurpapier vlak maken. Gebruik daarom schuurpapier of een schuurblok om oneffenheden terug vlak te maken, veeg het stof weg met een vochtige doek en laat hierna goed drogen.

Stap 2: Vul het gat op

Nu is het tijd om het gat in de muur op te gaan vullen met voegenvuller door gebruik te maken van het plamuurmes. Begin eerst met een kleine hoeveelheid en vermijd dat het mes overvol zit met plamuur, want dit zal het probleem alleen maar erger maken. Gebruik een natte doek om overtollige vuller weg te vegen. Het is belangrijk dat je een voegenvuller van een goed merk gebruikt en de juiste kleur kiest geschikt voor het type muur waaraan je werkt.

Voegenvuller krimpt normaal gezien een beetje wanneer het droogt, daarom zul je in de meeste gevallen een tweede laag moeten aanbrengen. Wanneer de eerste laag volledig droog is, kun je meer voegpasta op het plamuurmes aanbrengen en het gat op dezelfde manier opvullen als bij de eerste keer. Blijf verdergaan tot het gat volledig is opgevuld.

Stap 3: Afwerking

Zodra de tweede laag volledig droog is, ga dan met je hand over het opgevulde gebied om te zien hoe glad het oppervlak is. Als de muur ruw aanvoelt, gebruik dan een type fijn schuurpapier om het oppervlak lichtjes te gaan schuren. Wees heel voorzichtig en neem je tijd zodat je de muur niet gaat beschadigen. Hierna kun je de muur schilderen of behangen, afhankelijk van je voorkeur.