oversluiten hypotheek
Overig 6tlpzd  

Hoe gaat je hypotheek oversluiten in zijn werk? Van oriëntatiefase tot hypotheekakte!

De hypotheekrentes liggen op dit moment opvallend laag. Dat zal je vast niet zijn ontgaan. Vanwege de lage rentes is het voor veel mensen aantrekkelijk om hun hypotheek over te sluiten. Daarmee profiteer je van de lage hypotheekrente én kun je die langere tijd vastzetten. Maar hoe werkt je hypotheek oversluiten precies? En wanneer is het wel en niet voordelig? 

Wat maakt je hypotheek oversluiten aantrekkelijk?

De lage rente – dat is één van de belangrijkste voordelen van oversluiten. Maar het is zeker niet het enige voordeel. Je hypotheek oversluiten kan je de volgende vier belangrijke voordelen opleveren:

  1. Je gaat een lagere hypotheekrente betalen. En dat jarenlang. Dit levert je fors lagere maandlasten op. Soms tot wel duizenden euro’s minder per jaar.
  2. Je kunt bij het aangaan van je nieuwe hypotheek ook nieuwe voorwaarden afspreken, waarbij je de voorwaarden specifiek afstemt op je huidige persoonlijke en financiële situatie.
  3. Mogelijk kun je meer lenen als je woning de afgelopen jaren is gestegen in waarde. Je mag 100% van je woningwaarde lenen aan hypotheek. Als je je hypotheek oversluit, kun je dus mogelijk meer hypotheek krijgen. Dat creëert budget voor een verbouwing of andere plannen.
  4. Het is mogelijk om boetevrij over te sluiten als je rentevaste periode binnenkort afloopt. Dit betekent dat je op dat moment wel veel voordeel hebt, maar daarvoor veel minder oversluitkosten zult maken.

Wat houdt je hypotheek oversluiten in?

Je hypotheek oversluiten kan dus heel voordelig uitpakken. Maar wat houdt het eigenlijk in? Als je je hypotheek oversluit, betekent dit dat je je huidige hypotheek stopzet en in plaats daarvan een nieuwe hypotheek afsluit. Inclusief een lager rentepercentage en – als het goed is – betere voorwaarden. Je spreekt daarbij een nieuwe rentevaste periode af met de hypotheekaanbieder en hebt ook opnieuw de keuze uit diverse voorwaarden. 

Wel krijg je bij oversluiten over het algemeen te maken met een boeterente. Dit geldt niet aan het eind van je rentevaste periode, maar wel als je gedurende die rentevaste periode oversluit. Die boeterente is een bedrag dat je huidige hypotheekaanbieder rekent voor het vroegtijdig openbreken van je hypotheekcontract. Je kunt het zien als een compensatie voor de opbrengsten die je hypotheekaanbieder misloopt door jouw oversluiting. 

Een nieuwe of dezelfde hypotheekaanbieder?

Vaak wordt gedacht dat je bij je hypotheek oversluiten automatisch uitkomt bij een andere hypotheekaanbieder. Maar het is ook mogelijk dat je bij je huidige hypotheekaanbieder blijft. Wie blijft bij de huidige aanbieder, kan kiezen voor een nieuw hypotheekproduct of voor rentemiddeling. Bij rentemiddeling ga je tussen je huidige rentepercentage en de marktrente in zitten. Je hebt iets minder voordeel, maar betaalt ook een wat kleinere boete. Bovendien smeer je die boete uit over de nieuwe rentevaste periode. 

Stap je over naar een andere hypotheekaanbieder? Dan is het voordeel dat je de keuze hebt tussen tientallen geldverstrekkers en specifiek díe hypotheek kunt afsluiten die qua rente én voorwaarden gunstig is voor jou. 

En dan: vul de bespaartest in

Klinkt hypotheek oversluiten jou als muziek in de oren? Dan is de volgende stap om je te verdiepen in jouw mogelijke voordeel door oversluiten. Hiervoor kun je je besparing bij oversluiten berekenen via de site van Van Bruggen Adviesgroep. Die geeft je een goed eerste beeld of oversluiten voor jou interessant is. 

Besef wel dat die berekening een indicatie is. Wil je precies weten met welke oversluitkosten je rekening moet houden, welke oversluitopties je hebt en wat die je opleveren? Ga dan in gesprek met een onafhankelijk hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep.

Hoe werkt je hypotheek oversluiten?

Als je hebt ontdekt dat oversluiten voor jou mogelijk voordelig is, dan kun je volgende stappen gaan zetten. Ontdek hieronder hoe oversluiten in zijn werk gaat. In 5 stappen.

1. Vraag alvast informatie op

Het is verstandig om je goed voor te bereiden voordat je met een hypotheekadviseur in gesprek gaat. Zo kun je alvast het volgende voorwerk doen:

  • Ga na hoeveel rente je op dit moment betaalt en hoe dit zich verhoudt tot de actuele marktrente.
  • Check hoe lang je rentevaste periode nog loopt. (Let op: is je rentevaste periode bijna voorbij, dan is het vaak verstandiger om die periode af te wachten. Aan het einde van die periode kun je namelijk boetevrij oversluiten.)
  • Vraag eventueel bij je hypotheekaanbieder de boeterente op voor als je zou oversluiten.

Stap 2. Ga naar de hypotheekadviseur

Een hypotheek afsluiten is niet zomaar iets. Het kost best wat geregel en uitzoekwerk. Daarom is het verstandig om er een onafhankelijke hypotheekadviseur bij te betrekken, bijvoorbeeld via Van Bruggen Adviesgroep. Die kan specifiek voor jou uitrekenen hoeveel oversluiten jou bespaart, wat de oversluitkosten zijn en hoe snel je die kunt terugverdienen. Ook kan hij je meer vertellen over de voor- en nadelen van oversluiten in jouw situatie. 

Het fijne aan een onafhankelijke adviseur is dat diegene het je ook eerlijk zal laten weten als oversluiten voor jou niet gunstig uitpakt. Een eerste gesprek waarin je je mogelijkheden bespreekt, kost je niets. Dus blijkt oversluiten toch niet zo’n goede optie, dan heb je nog geen kosten gemaakt.

Stap 3. Vind een passende hypotheek

Is uit het gesprek gebleken dat oversluiten interessant voor je is? Dan kan de hypotheekadviseur de verschillende hypotheekopties voor je vergelijken. Op rente én voorwaarden. Samen met jou kijkt hij naar je wensen en situatie om zo een hypotheek te vinden die goed bij jou past. 

Zijn jullie het erover eens dat een bepaalde hypotheek aantrekkelijk genoeg is om een aanvraag te doen? Dan vraagt de hypotheekadviseur een renteaanbod voor je op. Dat is het voorstel dat de hypotheekaanbieder jou doet qua rentepercentage en voorwaarden. Dit nemen jullie samen door, zodat je er een goede beslissing over kunt nemen. 

Stap 4. Laat je woning taxeren

Verder laat je na het opvragen van het renteaanbod een taxatie van je woning doen. Dit is nodig omdat je nooit méér dan 100% van je woningwaarde mag lenen. Daarom wil de hypotheekaanbieder weten hoeveel jouw woning waard is. Bovendien wordt op de taxatiewaarde van je huis het rentepercentage voor je hypotheek gebaseerd. 

Stap 5. Onderteken de hypotheekofferte

Is het renteaanbod voor jou akkoord? En passen de voorwaarden bij je? Dan vraagt de adviseur een definitieve hypotheekofferte voor je aan. Zodra je die ondertekent, wordt alles voor je in gang gezet. Het kan even duren voordat je hypotheek definitief rond is. Maar geen zorgen: de hypotheekadviseur houdt vinger aan de pols en laat het jou als eerste weten zodra er nieuws is.

Stap 6. Maak de hypotheek rond bij de notaris

Na de hypotheekofferte is er nog één document dat je moet ondertekenen: de hypotheekakte. Daarmee maak je de hypotheek definitief. Je gaat hiervoor naar de notaris. Zodra je de akte hebt ondertekend, is het allemaal officieel: jouw nieuwe hypotheek met lage rente en aantrekkelijke voorwaarden is een feit.

Hoe aantrekkelijk is oversluiten voor jou? 

Wil jij, net als veel andere Nederlandse woningeigenaren, profiteren van de voordelen van oversluiten? Dan is het fijn om precies te weten welke mogelijkheden jij hebt én welk voordeel oversluiten je oplevert. 

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan voor jou uitrekenen of oversluiten voor jou een goede manier van kostenbesparing is. En zo ja, hoeveel je ermee verdient én wat het je kost. Vraag geheel vrijblijvend een eerste gratis gesprek aan.