Alles wat je moet weten over het energielabel van je woning
Tegenwoordig heeft elke woning verplicht een energielabel. Dit label geeft aan hoe duurzaam een woning precies is. Heel handig wanneer je een huis gaat kopen of huren dus! Benieuwd wat een energielabel precies betekent? Wij leggen het je uit!
Een energielabel gaat van klassen A tot F en is tegenwoordig verplicht bij zowel woningen als elektronische apparatuur en vervoermiddelen als auto’s en scooters. Toch weet zo’n 79% van de mensen niet welk label hun woning heeft. Daarentegen vindt 60% van de mensen het wél belangrijk om een duurzaam huis te kopen of huren. Tijd om eens uit te pluizen wat het energielabel precies zegt over de duurzaamheid van je woning.
Dit vertelt een energielabel
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw (huur)woning is vergeleken met soortgelijke woningen. Dit wordt aangegeven met de klassen A++ (het zuinigst) tot G (minst zuinig). Deze beoordeling wordt gebaseerd op de volgende onderdelen:
- Isolatie
- HR++ glas
- Zonnecollector
- Zonneboiler
- isolatie van CV-leidingen
- toepassing van een zuinige HR-ketel
Hoe hoger het energielabel, hoe duurzamer jouw woning is. Dit is niet alleen een papiertje, maar een rapport met de eigenschappen van een woning en adviezen om jouw woning duurzamer te maken. Dit betekent dat het energielabel een hele goede handleiding is voor het verduurzamen van jouw woning. Ook wanneer je een huis gaat kopen of huren is het energielabel dus een fijne indicatie of de woning voldoet aan jouw duurzame wensen.
Alle energielabels op een rijtje
Hoe duurzamer en energiezuiniger jouw woning is, hoe beter. We snappen dat niet iedereen (nu al) een A++ woning heeft. Gelukkig zit je tot en met energielabel D nog op een acceptabel energieverbruik. Daaronder zit je echt boven het gemiddelde energieverbruik en is het hoognodig om jouw woning te verduurzamen. Wij zetten voor je op een rijtje hoeveel energie per vierkante mening een woning maandelijks gebruikt afhankelijk van het energielabel.
Maandelijks energieverbruik per m2
- A++ woning: minder dan 0,5 gigajoule
- A+ woning: minder dan 0,7 gigajoule
- A woning: minder dan 1,05 gigajoule
- B woning: minder dan 1,3 gigajoule
- C woning: minder dan 1,6 gigajoule
- D woning: minder dan 2,0 gigajoule
- E woning: minder dan 2,4 gigajoule
- F woning: minder dan 2,9 gigajoule
- G woning: Meer dan 2,9 gigajoule
Energielabel inschatten op basis van bouwjaar
Een energielabel wordt meestal toegekend door een adviseur. Sommige labels zijn lang geleden toegekend en niet meer helemaal relevant. Gelukkig kan je ook zelf een redelijke inschatting maken van het energielabel van een woning op basis van het bouwjaar. Natuurlijk kan dit afwijken van het werkelijke label, bijvoorbeeld door duurzame renovaties die zijn toegepast. Toch geeft het bouwjaar vaak een aardige indicatie van het energielabel.
- 2002 en later: eengezinswoning label A, meergezinswoning label A
- 2000 t/m 2001: eengezinswoning label B, meergezinswoning label B
- 1998 t/m 1999: eengezinswoning label C, meergezinswoning label C
- 1992 t/m 1997: eengezinswoning label C, meergezinswoning label D
- 1984 t/m 1991: eengezinswoning label D, meergezinswoning label D
- 1979 t/m 1983: eengezinswoning label E, meergezinswoning label E
- 1977 t/m 1978: eengezinswoning label F, meergezinswoning label F
- 1976 en ouder: eengezinswoning label G, meergezinswoning label G
Een energielabel is verplicht
De overheid verplicht sinds 2014 iedere woningeigenaar om een energielabel aan te vragen. De woning wordt door een deskundige gecontroleerd en het label is 10 jaar geldig, ook als de beoordelingsmethode in de tussentijd verandert. Het doel van een verplicht energielabel is om mensen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Elke woningeigenaar doet er goed aan om het energielabel op tijd aan te vragen, anders riskeer je een grote boete. De Rijksoverheid hanteert wel elke uitzonderingen op de verplichting van een energielabel.
• Monumenten.
• Vrijstaande gebouwen met een totale bruikbare oppervlakte van minder dan 50 m2.
• Een gebouw dat wordt gesloopt.
• Een tijdelijk gebouw dat maximaal 2 jaar gebruikt wordt.
• Kamers die apart verhuurd worden. Het energielabel geldt voor het hele gebouw.
Wat levert het op?
Een energielabel is een goede leidraad voor de selectie van een energiezuinige (huurwoning) of het verduurzamen van jouw eigen woning. Een woning met een hoog energielabel kan je op lange termijn namelijk veel geld besparen op energiekosten. Een woning met een laag energielabel kan daarentegen op de lange termijn veel geld kosten aan energieverbruik of verbouwingskosten om het energielabel te verhogen. Een gemiddeld rijtjeshuis met een E-label verbruikt aan energiekosten in het eerste jaar namelijk zo’n 1180 euro meer dan een woning met een A-label. Een woning met de laagste energie-label kost jaarlijks zelfs al snel 2230 euro meer aan energiekosten. Dit zijn grote bedragen, laat staan over 10 jaar tijd. Daar komt nog bij dat een huis met een hoog energielabel minder last heeft van tocht, vocht en koude plekken. Niet alleen voor Moeder Natuur is een groen energielabel een goed idee, ook voor je eigen portemonnee én wooncomfort is groen de beste keuze.