fietsendrager
Overig 6tlpzd  

Het aanschaffen van een fietsendrager

Het is weer vakantietijd en dat betekent dat veel mensen op zoek gaan naar een goede dakdrager om hun fiets mee te kunnen nemen op vakantie. Er zijn ondertussen echter nogal wat verschillen tussen dakdragers, zo moet een fietsendrager voor elektrische fietsen aan andere eisen voldoen dan een fietsendrager voor ‘gewone fietsen.’ Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietsendrager.

Wat voor fiets en hoeveel fietsen wil je meenemen?

Als je op vakantie wil gaan fietsen, of gewoon eens een dagje ergens anders op de fiets erop uit wil, dan is het een optie om een fietsendrager te kopen en met de auto (en fiets achterop) hier naar toe te rijden en vanaf daar de fietstocht te beginnen. Het is dan natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel fietsen je gaat vervoeren, of wat voor fietsen dat zijn. Niet elke fietsendrager kan hetzelfde gewicht dragen, en een elektrische fiets is vele malen zwaarder dan een lichtgewicht racefiets. Daarnaast heeft en elektrische fiets vaak een net ander frame, waardoor je die fietsen niet op elke fietsendrager vast kan zetten.

Het meest praktisch zijn fietsendragers die op je trekhaak gezet kunnen worden. Elke trekhaak heeft dezelfde afmeting, dus zal die altijd passen. Voordat je echter een trekhaakdrager aanschaft is het van belang om te kijken naar wat de maximale kogeldruk van de trekhaak op jouw auto is, dit kun je vinden in de handleiding. Mocht je dit niet kunnen vinden, dan kun je contact opnemen met de autodealer of degene die de trekhaak erop heeft gezet.

Weet je het maximale draaggewicht, ga daar dan niet overheen

Als je weet wat de maximale kogeldruk is kun je bekijken wat de fietsendrager inclusief fietsen mag wegen. Het gewicht van de fietsendrager staat altijd in de beschrijving van het product. Zorg ervoor dat je niet over het maximale draagvermogen gaat, niet van de fietsendrager, maar ook niet van de trekhaak.

De achterklepdrager is ideaal als je geen trekhaak wil of hebt

Heb je echter geen trekhaak, dan is een zogenaamde ‘achterklepdrager’ een goede optie, deze bevestig je aan de achterklep van de auto. Hierbij moet echter goed opgelet worden dat je de goede fietsendragers koopt, omdat bijna elk merk zijn eigen type achterklepdrager heeft. Online kun je makkelijk uitvinden wat de goede zijn voor jouw wagen.