Afval verminderen
Duurzaam leven Rogier  

Afval verminderen aan de hand van de 5 R-en

Onze wereld kampt met een groot afvalprobleem. Maar hoe kan ik het best mijn afval scheiden? Dat vragen de meeste mensen zich af als ze iets aan het afvalprobleem willen doen. Nog beter is afval voorkomen in plaats van enkel sorteren of recyclen. Maak de aarde schoner aan de hand van de vijf R-en (refuse, reduce, reuse, recycle en rot), handige tips om afval te verminderen.

Refuse (weiger)

Een eerste manier om je vuilniszak kleiner te maken is ervoor zorgen dat je geen spullen of verpakkingen in huis haalt die snel in je vuilnisbak terecht zullen komen. Ga je voor minder papierafval? Lees dan de krant online en zeg je papieren krantenabonnement op. Drastisch plastic afval verminderen? Kies ervoor om groenten en fruit zonder verpakking te kopen. Daarnaast kan je een drinkbus gebruiken en een boodschappentas meenemen als je gaat shoppen.

Reduce (verminder)

Het afval dat je niet kan voorkomen, kan je wel drastisch verminderen. Denk er bijvoorbeeld aan een kwaliteitsvolle mixer te kopen in plaats van een goedkopere die je elk jaar moet vervangen. En repareren kan natuurlijk ook nog steeds. Ook horen de etensrestjes van vandaag thuis in de lunch van morgen en niet in de prullenbak of GFT-bak.

Reuse (hergebruik)

Gooi je verpakkingen niet meteen weg, maar gebruik ze opnieuw. Glazen flessen en potjes zijn ideaal om huisgemaakte icetea of kruiden en noten in te bewaren.

Hergebruiken betekent een nieuw leven aan iets geven, maar ook dat je niets nieuws hoeft aan te schaffen. Dit leidt tot minder vuilnis én het is goed voor je portemonnee.

afval scheiden

Recycle

Bij recycling is het oorspronkelijke product niet meer te herkennen. Alle verschillende grondstoffen worden namelijk van elkaar gescheiden. De eerste drie tips genieten dus de voorkeur, want recyclen kost moeite, energie en kwaliteit. Maar dankzij scheiding kunnen sommige grondstoffen gelukkig nog hergebruikt worden zonder dat het materiaal helemaal verloren gaat. Maar hoe kan ik het best mijn afval scheiden? Voor recycling is deze vraag essentieel, informeer je dus goed bij het containerpark.

Rot

Onder rotten wordt het composteren van GFT-afval verstaan. Doe dit gemakkelijk en snel zelf met een compostemmer of wormenbak.

Onthoud vooral dat je erop moet letten dat je geen wegwerpverpakkingen in huis haalt, dat is het belangrijkste. Hopelijk heb je wat aan de tips om afval te verminderen en kan je bijdragen aan een schonere wereld!