steigerhouten tuinmeubelen
Duurzaam wonen 6tlpzd  

De grote voordelen van steigerhouten tuinmeubelen

Je wilt je tuin een stijlvolle upgrade geven. De afgelopen jaren ben je je eigen huis en tuin steeds meer gaan waarderen en naast je drukke werkzaamheden wil je in je eigen omgeving zoveel mogelijk tot rust komen. Als je mensen uitnodigt voor een tuinfeest of een barbecue, dan wil je ze comfort bieden. Het wordt tijd om een nieuwe set tuinmeubelen uit te zoeken. Je hebt de keuze uit verschillende materialen en stijlen, maar jij hebt een voorkeur voor een tijdloze, ietwat robuuste uitstraling. Daarnaast wil je dat je tuinmeubelen duurzaam zijn en zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen. Het lijkt erop dat steigerhouten tuinmeubelen je alles geven waarnaar je op zoek bent.

Wat is zo bijzonder aan steigerhouten tuinmeubelen?

Steigerhout is sterk, stevig en robuust. Dat moet ook wel, als het vele jaren dienst wil doen op bouwplaatsen, in weer en wind. Door blootstelling aan de elementen krijgt steigerhout zijn karakteristieke uiterlijk. Het hout lijkt wat dof en doorleefd te zijn. Dit komt door een natuurlijke patinalaag dat steigerhout onder invloed van zonlicht, temperatuurwisselingen en vocht ontwikkelt. Deze patinalaag geeft het hout enige bescherming, maar maakt het geenszins onkwetsbaar. Steigerhout is een uitstekend materiaal om tuinmeubelen van te maken. Het is sterk en kan decennia lang meegaan, met het juiste onderhoud. Zijn stoere uitstraling is een belangrijk onderdeel van zijn charme. Bovendien geef je door te kiezen voor steigerhout een signaal af: niet alles hoeft hagelnieuw te zijn. Recycling en hergebruik moeten de norm worden in een meer duurzame wereld, zonder dat je hoeft in te boeten op comfort en stijl.

Hoe onderhoud je steigerhouten tuinmeubelen?

Steigerhouten tuinmeubelen krijgen voordat ze geleverd worden, een verduurzamende behandeling. Dit gebeurt meestal met een voedende olie. Deze olie beschermt het hout effectief tegen de negatieve invloed van direct zonlicht en de uitdagingen van het Nederlandse klimaat. Deze olie heeft nog een bijkomend effect. De kleur en de structuur van het steigerhout komt beter uit de verf. Je hoeft steigerhouten tuinmeubelen na een dergelijke behandeling pas over een jaar of twee een nieuwe behandeling te geven. Steigerhouten tuinmeubelen zijn dus onderhoudsarm. Naast een voedende olie kun je ook kiezen voor beits in de vorm van whitewash of greywash. Deze beitssoorten beschermen goed, accentueren het doorleefde karakter van steigerhout en laten de houtstructuur goed zichtbaar. Voordat je steigerhouten tuinmeubelen een nieuwe behandeling geeft, is het zaak om het hout enigszins op te schuren.

Hoe krijg je steigerhouten tuinmeubelen geheel op maat?

Ook als het steigerhout goed behandeld is, zijn er risico’s waar je rekening mee moet houden. Je kunt in de winter gerust je steigerhouten tuinmeubelen buiten laten staan. Je doet er wel verstandig aan om je fauteuils en sofa’s op een kleine verhoging te zetten, om het water van langdurige regenbuien geen kans te geven het hout aan te tasten. Ook een goed passend afdekzeil is geen overbodige luxe. Dit scheelt bovendien met schoonmaken, als je in de lente je tuinmeubelen weer uitpakt. Als je steigerhouten tuinmeubelen bestelt, ben je niet gebonden aan standaardmaten. Het laten maken van extra brede of extra lange tuinmeubelen is hierbij dan regel dan uitzondering.