tuinmeubilair kopen
Overig 6tlpzd  

Hier moet je aan denken als je tuinmeubilair gaat kopen

Terrassen en andere buitenruimtes lonken naar ons, vooral als het warmer wordt. En als ze op de juiste manier zijn ingericht, dragen ze bij aan de leefruimte van jouw huis en vormen ze de achtergrond voor plezier en ontspanning in de tuin. Dus bij het zoeken naar tuinmeubilair is het belangrijk om naast de basis, zoals kosten en afmetingen, rekening te houden met verschillende factoren, zoals functionaliteit, comfort en materialen. Hieronder geven we je daarom tips waar je rekening mee moet houden als je tuinstoelen of ander tuinmeubilair gaat kopen.

Is het vaak warm en droog weer, of woon je vlakbij de kust? Regent het vaak? Brandt de middagzon lang op jouw buitenruimte? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om over na te denken voordat je tuinmeubilair koopt, omdat een lange blootstelling aan de buitenlucht heftig is voor alle meubels, ongeacht het klimaat. Hete, droge omstandigheden kunnen hout doen splinteren en barsten, terwijl een vochtig klimaat rot kan veroorzaken. Sterke wind kan aluminium meubels wegwaaien; ijzer heeft dit nadeel niet maar is dan weer niet bestand tegen zoute lucht. De zon is misschien wel de ergste van allemaal. Het maakt verf dof en verkleurt, bleekt stoffen en hout en tast in het algemeen plastic en andere synthetische materialen aan.

Om tuinmeubels te kiezen die lang meegaan, moet je goed kijken naar de eigenschappen van het materiaal. Metaal wordt grotendeels niet beïnvloed door zonlicht, terwijl plastic en rubber altijd kwetsbaar zijn voor UV-schade, wat de fabrikant van het product ook beweert. Evenzo kunnen houten meubels worden geleverd met een hoogwaardige, in de fabriek aangebrachte, weerbestendige afwerking, maar uiteindelijk zal die afwerking slijten en verdwijnen. Bedenk hoe het meubilair er over vijf, tien en twintig jaar uit zal zien.

Meet de buitenruimte op

Overweeg hoeveel ruimte je hebt en hoe deze kan worden ingericht. Heb je een lang en smal balkon of een breed en groot terras? Net als bij het inrichten van een woonkamer, moet je de oppervlakte en de vorm van de buitenruimte gebruiken om de grootte van het te kopen tuinmeubilair bepalen. Het belangrijkste is dat je voldoende ruimte rond de meubels hebt om comfortabel rond te kunnen lopen. Voor een kleine ruimte kan een bartafelset bijvoorbeeld beter werken dan een gewone eettafel, omdat bartafels smaller zijn en krukken minder ruimte innemen dan stoelen. 

Voordat je op zoek gaat naar meubels, maak je een snelle schets van de ruimte, meet je de afmetingen en noteer je ze op de tekening. Neem de tekening en een meetlint mee naar de winkel. Tenzij je ruimtelijk begaafd bent, is het te gemakkelijk om de verhoudingen verkeerd in je hoofd te hebben en uiteindelijk meubels te kiezen die te klein of, waarschijnlijker, te groot zijn voor je ruimte!