Tips om water te besparen voor het milieu
Duurzaam leven Marco  

6x Tips om liters water te besparen voor het milieu én je portemonnee

In Nederland gebruikt een huishouden gemiddeld 107 liter per dag. Een deel wordt gedronken, maar meer dan de helft daarvan gebruiken we om te douchen en het toilet door te spoelen. In ons welvarende land hebben we de luxe dat er schoon drinkwater uit de kraan komt, maar dit is niet voor iedereen in de wereld de norm. Daarom is het tijd om bewust te zijn van de luxe van een stromende kraan. Met deze tips ga je hier zorgvuldiger mee om en bespaar je met gemak liters per dag. Dat is wel zo lief voor het milieu én voor je portemonnee.

Het is best begrijpelijk als je niet zo vaak stilstaat bij de waarde van schoon drinkwater, hier stroomt het namelijk gewoon uit de kraan. Dat is nogal wat als je bedenkt dat een groot deel van de wereldbevolking deze luxe niet heeft. Zo hebben 2,1 miljard van de mensen thuis geen drinkwater en hebben 1 op de 3, in totaal maar liefst 2,4 miljard, mensen geen sanitaire voorzieningen. Daardoor sterft er zelfs elke 90 seconden een kind aan ziektes veroorzaakt door micro-organismen in vervuild of niet-behandeld water. Dat is nogal een oneerlijke verdeling wanneer je bedenkt dat er in Nederland zelfs doorspoelt zuiver drinkwater door het toilet spoelt. Een goede reden om eens meer stil te staan bij het belang van schoon drinkwater en manieren om je dagelijkse gebruik omlaag te brengen. Zo verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar bespaar je ook nog eens op je waterrekening. 

Tips om water te besparen voor jezelf

Watergebruik in cijfers

Slechts een klein deel van ons dagelijkse watergebruik, zo’n 1,6 liter per dag, wordt gedronken en gebruikt om eten te koken. Een douchebeurt kost daarentegen gemiddeld 64,4 liter water per dag, alle reden dus om je douchebeurt kort te houden. Ga je graag in bad om te ontspannen? Bedenk je dan goed dat een bad laten vollopen gemiddeld 112,5 liter water kost. Met elk toiletbezoekje spoel je gemiddeld 5,6 liter water letterlijk de wc, gemiddeld komt dat neer op 32,7 liter per dag. Ook de wasmachine is een waterslurper met een gebruik van maar liefst 53,9 liter per wasbeurt. Natuurlijk kun je niet zomaar stoppen met al deze dingen, maar met onze tips schroef je in ieder geval je gemiddelde verbruik omlaag.

Laat de kraan niet onnodig stromen

Waarschijnlijk ben je er wel bewust van dat het zonde is om de kraan onnodig te laten stromen. Toch maakt bijna iedereen zich hier wel eens schuldig aan. Bijvoorbeeld wanneer je zeep gebruikt tijdens het wassen van je handen, je tanden aan het poetsen bent of je benen scheert tijdens het douchen. Leer jezelf daarom aan dat je kraan altijd sluit wanneer je geen water aan het gebruiken bent, zelfs als het maar heel even is. Voor je het weet is het een gewoonte en bespaar je tientallen liters op jaarbasis! 

zuinig met water omgaan

Geef het water dat je laat lopen een bestemming

Soms ontkomt je er misschien niet aan om water te laten lopen, bijvoorbeeld wanneer je het later warm laat worden voor je onder de douch stapt. Moet je dan voortaan alvast onder een koude douche gaan staan? Nergens voor nodig, want je kan het water gewoon opvangen! Bewaar een teiltje in je badkamer die je onder het stromende water zet. Later kun je dit water weer gebruiken om je planten water te geven of je toilet door te spoelen. 

Gebruik zuinige apparaten

We begrijpen dat je wel een vaatwasser of wasmachine wil gebruiken, ondanks het hoge waterverbruik. Ten slotte is een handwas niet eens altijd waterbesparend. Als je maar zorgt dat je nieuwe en zuinige apparaten gebruikt die zo efficiënt mogelijk met water omgaan. Oude apparaten zijn namelijk geneigd ontzettend veel water te gebruiken, terwijl dit helemaal niet nodig is. Investeer dus in goede apparaten om op de lange termijn te besparen, zowel in je portemonnee als je ecologische voetafdruk! En we hoeven vast niet te vertellen dat je alleen een wasmachine of vaatwasser aanzet wanneer deze helemaal gevuld is, toch? 

Tips om water te besparen voor het milieu

Elke druppel kost geld! 

Wees scherp op lekken. Het is misschien een klusje dat je met gemak wekenlang negeert, maar een lek is een enorme aanslag op je watergebruik. Heb je dus een lek ontdekt in je kraan of toiletspoeling? Laat deze dan gelijk repareren, want een lekkende kraan kan met gemak oplopen tot wel 100 liter waterverspilling per dag! Over een lekkende toiletspoeling niet gesproken, want dat kan zelfs oplopen tot 600 liter per dag. 

Maak gebruik van regenwater

Niet alleen uit de kraan, maar ook uit de lucht komt bruikbaar water. Laten we nu net in een regenachtig land wonen en meer dan genoeg regenwater tot onze beschikking hebben. Maak van dit nadeel en voordeel door het regenwater op te vangen en te gebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven of je auto te wassen. Als je het echt goed wil aanpakken, kan je zelfs een systeem installeren om regenwater op te vangen. Zo kan je bijvoorbeeld je toilet doorspoelen met regenwater in plaats van drinkwater. Als je hier niet zoveel zin in hebt, ben je met een emmer of ton in de tuin ook al op goede weg om liters water te besparen! 

water besparen

Geef de tuin en je planten ’s avonds water 

Deze tip is ontzettend logisch en makkelijk toe te passen, maar de kans is groot dat je hier nog nooit bij hebt stilgestaan. Door je tuin ’s avonds te besproeien, kan je op jaarbasis liters water besparen. De reden daarvoor is dat een groot deel van het water overdag verdampt door de zon. Haal dus het meeste uit je sproei sessie door dit ’s avonds te doen en je planten alle tijd te geven om het water op te drinken! 

Alle kleine beetjes helpen, dus door bewust te zijn van je watergebruik en deze tips zo vaak mogelijk toe te passen, draag jij al je steentje bij voor een betere wereld!