Duurzaam leven Marco  

Hergebruik van water in je huis

Om geld te besparen en het milieu te beschermen, probeer je zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Je zet de verwarming wat vaker laag, je doet de lamp uit als je een ruimte verlaat en je schakelt apparaten uit als je deze niet meer gebruikt. Met dit soort maatregelen kun je inderdaad geld besparen en het milieu beschermen, maar er is nog iets wat je kunt doen. Zo kun je er ook voor kiezen om regenwater te hergebruiken in je woning.

Regenwater hergebruiken in huis

Helaas regent het regelmatig in Nederland. Het water dat uit de lucht komt vallen, verdwijnt in de grond. Eigenlijk is dit zonde, want in huis gebruik je iedere dag liters aan kraanwater. Vang je het water uit de lucht op, dan kun je het in huis opnieuw gebruiken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar denk je bovendien aan het milieu.

De meeste mensen die kiezen voor regenwater opvangen voor het hergebruik van hemelwater, gebruiken dit water vervolgens om het toilet door te spoelen. Daarnaast kun je het water ook gebruiken in de wasmachine en zelfs in de douche.

Geld besparen met het hergebruik van water

Hoeveel geld je bespaart met het hergebruik van regenwater, is afhankelijk van jouw totale waterverbruik. Ook verschilt het van de keuzes die je maakt bij het hergebruik van regenwater. Gebruik je dit water alleen in het toilet, dan is de totale besparing lager. Gebruik je het water ook in de douche en de wasmachine, dan bespaar je meer geld.

De gemiddelde besparing van het hergebruik van water ligt op enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per jaar. Daar komt nog bij dat je het milieu beschermt door regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken. Ook dit kan een reden zijn om regenwater te gebruiken in huis.

Je woning inrichten voor het hergebruik van hemelwater

Om regenwater te hergebruiken, heb je alleen een mooie regenton in de tuin nodig. Deze mooie regentonnen gebruik je om regenwater op te vangen. Het water dat opgevangen wordt in de regenton, kun je met een speciale pomp je woning in pompen. Vervolgens kun je het op de gewenste plekken in huis gebruiken.