zonnepanelen lelystad
Duurzame energie 6tlpzd  

Wat is precies de invloed van de seizoenen op jouw zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren erg in populariteit gestegen. Niet zo gek, want het zelf opwekken van energie is duurzaam en kan na verloop van tijd flink in de portemonnee schelen. Een veelgehoorde misvatting is dat zonnepanelen pas rendabel zijn als ze genoeg zonuren krijgen. In een land als Nederland waar een gematigd zeeklimaat heerst, zouden de omstandigheden niet zo gunstig zijn. Leveren zonnepanelen in Lelystad of in Maastrecht echt genoeg energie, of zijn deze niet rendabel genoeg? In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van de seizoenen op jouw zonnepanelen.

Wat zonnepanelen opbrengen in de vier seizoenen

Zonnepanelen wekken meer energie op in de zomermaanden. Maar ook in de andere seizoenen kunnen ze nog steeds erg rendabel zijn. In lentemaanden maart tot en met mei wekken zonnepanelen ongeveer 30% van de totale zonne-energie op. In de zomermaanden van juni tot en met augustus komt dit neer op 35%. In de herfst daalt het aantal opgewekte energie tot zo’n 20% en gedurende de wintermaanden kun je rekening houden met een opbrengst van ongeveer 10%.

Verschillen tussen de vier seizoenen

Het is duidelijk dat zonnepanelen meer opbrengen in de zomer dan in de winter. De vier seizoenen verschillen van elkaar op drie punten: het aantal zonuren, de instraling en de temperatuur.

Het aantal zonuren

In de zomer kan de zon wel 18 uur per dag schijnen. In koude wintermaanden kan dit teruglopen tot slechts 8 uur per dag. Hoe langer de zon schijnt, hoe meer zonnepanelen opbrengen. In de lente en de zomer brengen zonnepanelen dus meer op dan in de herfst- en wintermaanden.

Instraling

Niet alleen de stand van je huis, ook de stand van de zon is van invloed op de opbrengst. Ieder seizoen heeft de zon een andere stand. In de zomer staat de zon rechter op de zonnepanelen. Dit creëert een gunstige instraling waardoor veel zonnestralen de zonnepanelen bereiken.

Temperatuur

De lente is het beste seizoen voor zonnepanelen. Warme temperaturen resulteren in minder vermogen van de panelen. Dit komt omdat ze te warm worden. In de lente liggen de temperaturen lager waardoor de opbrengst hoger uitvalt. Hierdoor ligt de opbrengst in de lentemaanden dicht bij die in de zomer.

Zonnepanelen brengen altijd wat op

Zonnepanelen wekken het hele jaar energie op. In de herfst en winter minder dan in de rest van het jaar. Maar het is nog altijd een beetje.