huis kopen utrecht
Duurzaam wonen Overig 6tlpzd  

Een huis kopen in Utrecht (hoe pak je dat aan?)

Het is het understatement van de dag: iedereen wil in Utrecht wonen. Het is een leuke, gezellige en mooie stad die veel heeft te bieden. En door het uitstekende openbaar vervoer is niet alleen in de stad, maar ook ver daarbuiten, alles goed bereikbaar. Utrecht heeft alles, nou ja, bijna alles dan. Utrecht heeft aantrekkingskracht. Maar goed: als iedereen er wil wonen en jij dus ook, hoe pak je dat dan aan?

Start je zoektocht

Op de eerste plaats zal je tijd moeten investeren, want dat huis komt niet vanzelf naar je toe. De tijd dat je veel keuze had, verschillende huizen met elkaar kon vergelijken en rustig kon afwegen, is allang voorbij. Als je al de kans krijgt om een huis in Utrecht te bezichtigen, dan moet je heel snel handelen. Kijken is kopen. Dat kan je echter niet doen zonder je goed voor te bereiden. Waar in Utrecht wil je precies wonen en waar eventueel niet? Wat vind jij echt belangrijk aan een huis?

Eisen en wensen

Maak een lijstje met eisen en wensen. En ja: dat zijn twee verschillende dingen. Een eis kan bijvoorbeeld zijn: minimaal x slaapkamers. Een wens is bijvoorbeeld: tuin op het zuiden. Met dat lijstje in de hand wordt het zoeken al een stuk makkelijker, want huizen met minder dan x slaapkamers vallen al automatisch af toch? Maar bedenk dat de kans groot is dat je ook water bij de wijn zal moeten doen. Forget it dat al jouw eisen én wensen samen komen in één huis in Utrecht. Ja dat kan, maar dan zal je veel, heel veel geduld moeten hebben.

Scherp zijn

En natuurlijk moet je continu alert zijn op huizen die voor jou gebouwd lijken te zijn. Veel rondkijken en niet alleen op Funda, alerts aanmaken, rondrijden en mensen om je heen mee laten mee opletten. In die zin: iemand in jouw privé of zakelijke netwerk kan net die woning vinden die jij nog niet had gezien. En natuurlijk schakel je een makelaar in die Utrecht door en door kent, en belangrijker nog: de huizenmarkt. Met bijvoorbeeld Brecheisen kies je voor een aansprekende makelaar die precies jouw droomhuis in portefeuille kan krijgen.

Geen slakkengang

Vindt die makelaar exact dat huis dat jij in gedachten had, dan moet je ook durven doorpakken. Met jouw budget in gedachten doe je een goed bod en daarna is het wachten op de JA.