energiebesparende tips
Duurzaam leven Duurzame energie Rogier  

De beste en makkelijkste manieren om energie te besparen op een rijtje

Er moet voor kortere of langere tijd bespaard worden

Er zijn veel Nederlandse huishoudens die, vroeg of laat, met de volgende situatie te krijgen: er moet bespaard worden voor en kortere of langere periode. De redenen om te besparen kunnen uiteenlopen. Het kan zijn dat de kinderen naar de middelbare school gaan, gaan studeren of een rijbewijs willen halen. Of jij of je partner is zijn of haar baan kwijtgeraakt. Of je hebt ideële motieven, zoals besparen op energie ten behoeve van het leefklimaat en milieu. Een van de bete manieren om te besparen is op energie. Niet alleen kun je met energiebesparende tips veel geld besparen, ook doe je iet tegen de te grote CO2-uitstoot. Vooral in een oud huis energie besparen is erg rendabel. Maar hoe pak je dit aan? Met onderstaande energie bespaar tips, stuk voor stuk een goede truc energie besparen, kom je een heel eind!

1. Kies voor extra isolerende glas

Als je een oud huis hebt, kan het zomaar zijn dat er nog enkel glas in jouw woning zit. De eerste truc energie besparen is dan ook om dit glas direct te vervangen door isolatieglas, ook wel bekend als HR++ glas. Beter nog is om te kiezen voor isolerend glas met drie glaslagen: HR +++ glas. Door deze maatregelen kun je, met name op stookkosten, honderden euro’s per jaar in je portemonnee houden.

2. Vervang bestaande lampen door led-verlichting

Een andere topper onder de energiebesparende tips is led-verlichting gebruiken. Lampen zijn energievreters, vooral omdat je er in hui zoveel van gebruikt. Door bestaande gloei- en halogeenlampen te vervangen voor led, sla je meerdere vliegen in één klap. Niet alleen zijn led-lampen tot wel 50 procent zuiniger dan traditionele verlichting, ze gaan ook veel langer mee.

3. Ga sluipverbruik van elektrische apparaten tegen

Elektrische apparatuur, zoals een hd-televisie, telefoonopladers en koffiezetapparaten, gebruiken ook in stand-by stroom. Zelfs als de stekker in het stopcontact blijft, is er sprake van stroomverlies. Trek daarom vaker stekkers van niet aangesloten telefoonopladers, de televisie en overige apparaten en machines uit het stopcontact. Alleen al een televisie een jaar lang niet op stand-by laten staan, bespaart je al snel 35 euro!

4. Plaats spouwmuurisolatie

Wil je in een oud huis energie besparen, dan is spouwmuurisolatie een absolute vereiste. Fijn aan spouwmuurisolatie is dat het in huis direct aangenamer wordt en de gasrekening direct omlaag gaat. Verder is dit een van de betere energie bespaar tips, omdat je vaak ook subsidie kunt krijgen van de gemeente. Dit scheelt al gauw een paar honderd euro voor het aanbrengen van de isolatie.