afval inzamelen
Duurzaam wonen 6tlpzd  

Afval inzamelen: het belang van een goede bronscheiding

Afval scheiden is van groot belang. Op die manier zorg je ervoor dat er schone afvalstromen ontstaan die gemakkelijk recyclebaar materiaal opleveren. Daarvoor heb je de juiste middelen, zoals een rolcontainer nodig. Je wilt immers wel dat de kwaliteit van het afval hoog blijft. Zo haal je er meer grondstoffen uit. Daarnaast kan je op die manier de CO2-uitstoot terugdringen. Dit is ontzettend duurzaam. Je zet hiermee een stap naar de circulaire economie waar we in 2050 willen zijn. Je leert op deze plek meer over het belang.

Waarom is het belangrijk?

In Nederland wordt al veel afval gescheiden. Zo wordt oud papier al jaren hergebruikt, net als glas uit de glasbak. Er is echter nog heel veel meer mogelijk met het gescheiden inzamelen. Dat kan bijvoorbeeld met PMD, folie en piepschuim. Wanneer dit bij het restafval gaat, dan wordt dit onnodig verbrand. Milieu Service Nederland kan echter de juiste containers voor scheiding aanbieden. Zo kan dit allemaal weer als grondstof dienen. Zo behoudt piepschuim bijvoorbeeld zijn kwaliteit en is er gemakkelijk weer nieuw piepschuim van te maken. Dit is essentieel om de doelstellingen te halen. Het is fijn om te weten dat je hier optimaal aan kan bijdragen als je voor recycling door scheiding kiest. Hoe minder nieuwe grondstoffen moeten worden gewonnen, hoe beter dit ook is voor de aarde.

Een goed begin maken

Wanneer je aan bronscheiding wilt doen, dan is er eerst een goed inzicht in de verschillende soorten afvalstromen in de onderneming nodig. Wanneer je dit niet goed kan inschatten, dan is het een idee om er een specialist bij te halen. Die helpt je de stromen en de volumes hiervan goed te bepalen. Dit geeft je direct een handvat. Je kan nu ook gemakkelijker bepalen welke middelen je nodig hebt om het afval bij de bron te scheiden. Daar kan de specialist vaak ook bij helpen.

De juiste container kiezen

Afval scheiden in een bedrijf is heel lastig. Daarom kan het vaak helpen om een multi afvalcontainer te kiezen. Deze is ingedeeld in verschillende compartimenten. Dat maakt het scheiden bij de bron makkelijker omdat je alles nog altijd op één plek inzamelt. Het fijne is dat de moderne containers gemakkelijk zelf zijn in te delen zodat ze passen bij de stromen binnen het betreffende bedrijf. Deze zijn bijvoorbeeld tot wel 5 modules groot te maken en de openingen zijn aan te passen.

Hoe zit het met de verwerking?

Wanneer je de stromen bij de bron hebt gescheiden, dan blijven er zuivere stromen over die door een specialist verwerkt kunnen worden. Dat betekent dat de verwerking op duurzame wijze kan en er grondstoffen overblijven die direct te gebruiken zijn. Dit maakt het in Nederland een stuk schoner en frisser.