Duurzame energie 6tlpzd  

Zorg voor een beter milieu met led panelen

Een milieuvriendelijk pad inslaan met je bedrijf kun je op allerlei manieren doen; een van die manieren is door het aanschaffen van de led panelen. Led verlichting is duurzamer, energiezuiniger en daardoor beter voor het milieu dan andere soorten verlichting. Hoe dit komt en waarom je dus echt voor led panelen zou moeten kiezen in je bedrijf (of in je huis) lees je in deze blog.

Led panelen hebben minder stroom nodig

Led panelen zijn energiezuiniger dan traditionele TL buizen. Voor dezelfde hoeveelheid verlichting is er namelijk veel minder stroom nodig. Dit komt omdat er bij bijvoorbeeld gloeilampen, spaarlampen en oude TL buizen een hoop warmte verloren gaat. Soms wordt zelfs 90% van de opgewekte energie omgezet in warmte, waardoor de lampen niet alleen gloeiendheet worden, maar ook totaal niet energiezuinig zijn. Led panelen werken niet met led draden maar met elektronische componenten, die er een stuk beter in zijn om de stroom daadwerkelijk om te zetten in verlichting, waardoor er vaak maar 10% verloren gaat aan warmte. Zo hoeft er bij led lampen voor dezelfde hoeveelheid licht veel minder stroom gewonnen te worden.

Minder stroom betekent ook een minder lage CO2-uitstoot. Bij het opwekken van stroom worden namelijk fossiele brandstoffen (zoals gas en steenkool) verbrand, waarbij er een hoop CO2 wordt uitgestoten. Hoe minder stroom er dus gewonnen hoeft te worden, hoe minder fossiele brandstoffen er worden verbrand en hoe lager de CO2-uitstoot wordt. Hierdoor zijn led lampen een duurzame keuze.

Led panelen zijn recyclebaar

Een led paneel 60×60 of 60×120 (de meest gebruikte formaten) bestaat uit volledig recyclebare materialen, die makkelijk hergebruikt kunnen worden. Dit is anders dan andere lampen, waar bijvoorbeeld kwik in kan zitten. Dit is een stof die, op het moment dat de lamp kapot valt, niet alleen schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Bovendien moeten dit soort lampen hierdoor bij het chemische afval weggegooid worden en kunnen de materialen die hierin zitten dus niet hergebruikt worden. Een hogere CO2-uitstoot, die ontstaat bij het verbranden van afval, is het gevolg.

Led panelen hebben een langere levensduur

Tot slot hebben led panelen ook een veel langere levensduur dan andere vormen van verlichting, zoals oude TL buizen. Dit soort lampen kunnen vaak wel twee tot vier keer langer blijven hangen en hoef je vaak pas over vijftien of soms zelfs twintig jaar te vervangen. Dit betekent dat er minder vaak nieuwe lampen gemaakt hoeven te worden en er dus minder materialen nodig zijn. Ook zijn er hierdoor minder onderhoudskosten.

Led panelen zijn dus een goede keuze voor het milieu. De manier van verlichting is energiezuiniger, de materialen kunnen gerecycled worden en de lampen kunnen langer blijven hangen. Met led panelen ga je dus voor een duurzaam en energiezuinig kantoor (of huis).