zonnepanelen
Duurzaam leven Duurzame energie 6tlpzd  

Waarom je zonnepanelen moet nemen

Zonnepanelen zijn al jaren een bekend beeld in het Nederlandse landschap. Bij nieuwe huizen en ‘grootbouw’ lijkt het de standaard geworden en ook heel veel particulieren kiezen steeds vaker voor deze vorm van alternatieve energie. Sommigen vanwege het duurzaamheidsaspect, anderen vanwege de financiële voordelen. Hieronder bespreken we de voordelen van zonnepanelen.

Productie van zonnepanelen

Steeds meer mensen zijn er zich bewust van dat we op een andere manier met de aarde om moeten gaan, op een schonere en duurzamere manier. Zonnepanelen zijn bij uitstek geschikt om je bijdrage hieraan te leveren. Uiteraard moeten zelfs de beste zonnepanelen geproduceerd worden, en daardoor dus alsnog het milieu vervuilen. Voor die productie zijn nu nog fossiele brandstoffen nodig, maar onderzoek heeft uitgewezen dat zonnepanelen systemen de energie die nodig was voor de productie, al na 3,5 jaar hebben terugverdiend. Sommige systemen zelfs al na een jaar. 

Veel minder uitstoot bij zonne-energie

Sommige mensen twijfelen nog steeds of zonnepanelen echt veel beter voor het milieu zijn, maar dit is al door tal van onderzoeken bewezen. Energie wordt aangeduid in kilowattuur (kWh) en men kijkt altijd naar de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het produceren van 1 kWh. Bij de verbranding van kolen komt hiervoor 900 gram CO2 vrij en bij gasverbranding is dat 400 gram. Bij zonlicht is dat vele malen lager: 50 gram. Dat scheelt enorm, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.

Saldering

Een ander groot voordeel van zonnepanelen is dat je niet meer afhankelijk bent van energieleveranciers. Je hebt daardoor niets meer te maken met prijsfluctuaties op die markt. Je kunt daarnaast gebruik maken van saldering, waarbij het teveel aan opgewekte energie in mindering wordt gebracht op je afgenomen energie. Dit kan gebeuren mochten de panelen in de winter toch niet kunnen voorzien in je volledige energiebehoefte. De maximale hoeveelheid die mag worden gesaldeerd, is afhankelijk van de afgenomen hoeveelheid energie. Na het overschrijden van deze grens ontvang je een vergoeding per kWh.

Besparing door zonnepanelen

Vanaf het moment dat de panelen zijn geïnstalleerd, bespaar je direct op de kosten van je energieverbruik. Deze zullen niet geheel naar nul dalen, omdat je mogelijk in de winter meer verbruikt dan dat er wordt opgewekt. Toch bespaar je gemiddeld al snel vijfhonderd euro per jaar bij een installatie met 10 zonnepanelen. 

Lange levensduur

Daarnaast hebben zonnepanelen een levensduur gemiddelde van 20 tot 25 jaar en aangezien de panelen zich meestal na zo’n 6 tot 10 jaar hebben terugverdiend, is het goede investering. Als ze zijn terugverdiend genereren ze dus alleen nog maar winst. Uiteraard hangt die terugverdientijd af van behoorlijk wat factoren, maar voor het berekenen hiervan in jouw situatie kun je online genoeg websites vinden. 

Verkoop van je woning

Ook als je niet 20 jaar in hetzelfde huis blijft wonen, is de investering in zonnepanelen de moeite waard. Bij de verkoop van een woning is het namelijk verplicht dat er een energielabel vermeld wordt. Een positief energielabel heeft niet alleen invloed op de prijs, maar ook op de snelheid waarmee een huis verkocht wordt.

Subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen

Natuurlijk kan niet iedereen een paar duizend euro investeren in zonnepanelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een aantal subsidies waar aanspraak op gemaakt kan worden en is het mogelijk om gebruik te maken van financieringsregels en de BTW terug te ontvangen. Bedenk daarbij dat zonnepanelen een investering zijn, die zichzelf terugverdienen. In principe betekent dat, hoe sneller je begint, hoe eerder je kunt profiteren van het rendement.