Overig 6tlpzd  

Duurzaam kunstgras kopen

Het biedt vele voordelen om kunstgras te kopen. Maar als je kijkt naar het milieu, hoe zit het dan? Overal lees je dat kunstgras duurzaam en milieuvriendelijk is, maar het is helemaal geen natuurlijk product. In dat opzicht voegt het helemaal niets toe aan je tuin wat betreft natuurlijke waarde; het is geen voeding voor dieren in de tuin en het is ook nog eens gemaakt van materialen die niet natuurlijk zijn. Ook al denk je nu misschien dat er, wat betreft de milieuvriendelijkheid, helemaal geen voordelen zitten aan een kunstgrasmat, toch zijn er behoorlijk wat. Deze voordelen bespreken we in dit artikel. 

Geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig

Een mooie natuurlijke grasmat heb je niet zomaar. In veel gevallen moet je een continue strijd leveren tegen al het onkruid dat tussen je grassprieten op komt steken. In dat geval wordt er vaak gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen, die voor het milieu vanzelfsprekend enorm schadelijk zijn. Heb je een kunstgrasmat, dan heb je al deze schadelijke bestrijdingsmiddelen niet nodig. Daarnaast wordt een natuurlijke grasmat vaak gestimuleerd om te groeien door gebruik te maken van kunstmest. Ook dit is schadelijk voor het milieu en heb je met kunstgras uiteraard niet nodig. 

Kunstgras kan gerecycled worden

Wanneer je ervoor kiest om kunstgras te kopen, dan kun je de keuze maken voor kunstgras dat gerecycled is. Dit heeft als voordeel dat je nog bewuster met het milieu bezig bent. Kunstgras is 100% recyclebaar en vormt voor het milieu dus helemaal geen belasting. Daarnaast kun je ook nog eens blijvend genieten van alle andere voordelen die een kunstgrasmat bieden. Denk bijvoorbeeld eens hoe heerlijk het zou zijn als je tuin het hele jaar door groen zou zijn, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen? En dat je gazon niet negatief wordt beïnvloed door weersomstandigheden, als hevige regenval of felle zonneschijn? Met een kunstgrasmat ziet je gazon er het hele jaar fris en groen uit, in plaats van dor en geel.

En wil je toch ook nog een plekje in de tuin om de dieren tevreden te houden? Daar kun je dan voor zorgen door bijvoorbeeld een plekje te maken waar de dieren kunnen schuilen, zoals bijvoorbeeld een stapel bladeren. Ook kun je kiezen voor planten die vlinders aantrekken. Kies dan voor planten die van chemicaliën vrij zijn, zodat ook de vlinders en de bijen er zorgeloos van kunnen eten. 

Je verspilt geen drinkwater

De zomers in Nederland worden steeds heter en droger. Heb je een natuurlijke grasmat in je tuin, dan zal er veel gesproeid moeten worden om je grasmat mooi te houden (en zelfs te redden!) Dit zorgt ervoor dat er kostbaar drinkwater verspild wordt. Hoe vaak is het al niet gebeurd dat de overheid heeft gevraagd om niet meer te sproeien? Heb je een kunstgrasmat, dan heb je van dit probleem geen last en bespaar je enorm op water.

Het laatste milieuvriendelijke voordeel is de lange levensduur van kunstgras. Heb je gekozen voor een goede kwaliteit kunstgrasmat, dan kan de levensduur wel oplopen tot 20 jaar. Dit zorgt voor een lagere milieubelasting.