wastafel
Duurzaam wonen 6tlpzd  

Tips voor de beste wastafel voor jouw badkamer

De wastafel is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je badkamer. Tanden poetsen, scheren, handen wassen en haren kleuren doe je allemaal bij de wastafel. Maar hoe kies je een wastafel die het beste bij jou stijl, gezinssituatie en budget past? Lees hier wat de mogelijkheden zijn en hoe ze bij jouw wensen aansluiten. 

Type wastafels

Over het algemeen zijn er twee verschillende type wastafels: een standaard wastafel of een meubelwastafel. Een standaard wastafel plaats je los in de ruimte (zonder onderkast), terwijl een meubelwastafel een wastafel is die, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, op een onderkast geplaatst moet worden. Daarnaast zie je steeds vaker waskommen. Waskommen geven een moderne uitstraling aan de badkamer. 

  1. Vrijhangende wastafels. Vrijhangende wastafels worden vrij aan de badkamermuur opgehangen . Je ziet vooral in ouderwetse badkamers en worden bijna niet meer gekozen. Dit komt o.a. omdat er geen opbergruimte onder de wastafel is. Ook zie je de afloop en sifon hangen wat de meeste mensen rommelig vinden ogen. Het voordeel is dat je alles makkelijk kan onderhouden als je bijvoorbeeld met een verstopping of lekkage te maken hebt.
  2. Opzetwastafels. De opzetwastafels worden gemonteerd op een wastafelblad. Dit kan een los blad zijn, of een wasmeubel waarom de waskom wordt gemonteerd. De meest voorkomende vorm bij opzetwastafels zijn de welbekende ronde vorm. Maar de waskommen zijn ook te krijgen in ovaal, rechthoekig of vierkant.
  3. Meubel wastafels Indien je op zoek bent naar extra opbergruimte om badhanddoeken en washandjes in op te bergen, kan je opteren om een badkamermeubel met ladekast te combineren met een meubelwastafel. Het is de ideale badkamerkast voor de praktische badkamer.

Eén of twee gebruiksplaatsen?

De keuze voor een wastafel hangt af van je wensen maar ook van de mogelijkheden in je badkamer. Maak je met meer mensen gebruik van de badkamer? Dan voorkom je met een wastafel met twee gebruiksplaatsen dat je op elkaar staat te wachten als je ’s ochtends haast hebt. Is je ruimte beperkt of woon je alleen? Dan volstaat een wastafel met één gebruiksplaats.

Soorten materialen – alle eigenschappen op een rijtje

Niet alleen kun je kiezen uit verschillende modellen en formaten, ook op het gebied van materiaal heb je een ruime keuze. Om het overzichtelijk te houden, hebben wij de voordelen van de meest voorkomende materialen wastafels op een rijtje gezet, inclusief het innovatieve materiaal Solid Surface. Welk materiaal past het beste bij jou? 

  • Mineraalmarmer: strakke uitstraling, gepolijst, naadloos materiaal, strakke hoeken, krasbestendig
  • Keramiek: erg sterk, slijtvast, krasbestendig, kleurvast, 100% recyclebaar
  • Beton: echte eyecatchers, industriële uitstraling, slijtvast, zeer glad
  • Composiet: Luxe uitstraling, hygiënisch, stootvast, slijtvast
  • Natuursteen: Unieke uitstraling, hoge kwaliteit, keuze uit hardsteen, basalt en graniet.
  • Solid Surface: Slijtvast, hygiënisch, diverse vormen, strak uiterlijk

Kies niet alleen voor uiterlijk 

Natuurlijk is het uiterlijk van een wastafel belangrijk. Maar besteed ook aandacht aan praktische aspecten zoals schoonmaakgemak en aflegruimte. Zo zullen vuilresten eerder in scherpe hoeken blijven hangen dan wanneer de wastafel rond is vormgegeven. Ook zijn er wastafels met een vuilafstotende laag verkrijgbaar waardoor vuil en kalk zich gemakkelijk los maken van het oppervlak. Hierdoor blijft de wastafel langer mooi en schoon. Wil je veel toiletartikelen op de rand van de wastafel plaatsen? Kies dan een model met voldoende aflegruimte rondom de wastafel.

Persoonlijk badkamer advies bij Sani4all

Benieuwd welke wastafel het beste bij jou past? Kom dan eens langs bij Sani4all, waar onze adviseurs je graag helpen met al je vragen en wensen. Of bekijk onze website voor meer badkamer inspiratie.