Duurzaam leven 6tlpzd  

Recycle je oude smartphone

We krijgen tegenwoordig bijna allemaal om de twee jaar een nieuwe smartphone. Een nieuw toestel met de nieuwste functies waar je weer helemaal blij mee bent. Maar wat gebeurt er met je oude smartphone? Vaak doet deze telefoon dienst als reserve telefoon en belandt ergens in de kast. De Consumentenbond heeft onderzocht dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 2,5 jaar doet met een smartphone. In Nederland liggen naar schatting in totaal 15 tot 30 miljoen smartphones bij ons in de kast, in de la of op de plank. Te wachten op een nieuwe kans. Erg jammer, want het recyclen van oude smartphones biedt veel mogelijkheden die goed zijn voor ons allemaal, en voor het milieu!

De voordelen van een smartphone recyclen

Het recyclen van je oude smartphone is bovenal erg goed voor het milieu. Als we over de hele wereld beter onze smartphones zouden recyclen wordt daarmee niet alleen veel minder afval geproduceerd, ook de grondstoffen die in smartphones zitten kunnen hergebruikt worden. In een smartphone zitten namelijk veel grondstoffen die erg schaars zijn, waardoor fabrikanten de grondstoffen in jouw oude smartphone graag zouden hergebruiken. Bovendien kan het recyclen van je smartphone ook een financiële meevaller opleveren voor je. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het hergebruiken van oude smartphones, en bieden jou al snel een paar honderd euro als jij je toestel bij hen inlevert. Goed voor het milieu dus, en voor je portemonnee!

Waar komt je smartphone terecht?

Een smartphone die gerecycled wordt kan op meerdere plekken terecht komen. Zo kan het zijn dat het toestel nog in goede staat is, en deze opgeknapt kan worden. Een expert zal er dan voor zorgen dat zowel de binnenkant als de buitenkant van het toestel weer goed werkt en up to date is, zodat de telefoon verkocht kan worden als een refurbished smartphone. Het kan ook zijn dat een smartphone niet meer goed werkt en het dus niet meer de moeite is om het toestel op te knappen. In dat geval worden de onderdelen die nog wél goed werken gedemonteerd, zodat ze gebruikt kunnen worden voor een nieuw toestel. Denk daarbij aan een camera of de batterij.

Er zijn dus voldoende redenen om je smartphone te recyclen wanneer je het niet meer gebruikt. Dus heb jij eindelijk die nieuwe iPhone waar je zo lang op wacht? Denk dat goed na over wat je met je oude toestel kunt doen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Een kleine moeite, met een groot effect.