makkelijke groenten om te verbouwen
Duurzaam leven Rogier  

6 makkelijke groenten om te verbouwen

Dat biologisch gekweekte groenten veel gezonder zijn dan gecultiveerde groenten is inmiddels wel bekend. Maar toch lopen veel mensen nog op tegen de hoge prijzen die voor biologische groenten gevraagd wordt. Misschien is het dan een idee om zelf groenten te gaan verbouwen? Je weet dan zeker dat je biologisch eet en zelf makkelijke groente verbouwen is nog leuk ook. Maar wat zijn makkelijke groenten om te verbouwen? Hierbij daarom 6 makkelijke groenten voor in de moestuin, waarmee je niet teveel werk aan hebt. 

1. Aardappelen

Aardappelen zijn makkelijke groenten om te verbouwen. Je kunt een zak aardappelen in de supermarkt kopen en die laat je uitspruiten. Zodra de spruiten enkele centimeters lang zijn, is het tijd om ze te poten. Let wel op, dat de meest geschikte tijd om aardappelen te poten, het voorjaar is. De grond waar je de aardappelen gaat poten moet onkruidvrij zijn en je poot ze zo’n 10 centimeter diep. Voldoende water en af en toe wat mest is voldoende voor aardappelen. 

2. Paprika’s

Je kunt al met paprika’s in de winter beginnen door ze binnenshuis in een potje te planten en deze op een warmte plaats te zetten. Als er blaadjes aan de plantjes ontstaan is het het beste om ze in een kas of een serre te zetten. Vanaf de maand mei kun je ze in de moestuin zetten. De enigste voorwaarde is dat ze op de meest zonnige plek staan en vanaf juni kun je dan je paprika’s oogsten. 

3. Radijsjes

Radijsjes zijn ook zulke makkelijke groenten voor in de moestuin. En het voordeel is dat radijsjes razendsnel groeien. Enkele weken nadat je ze geplant hebt kun je ze al oogsten. De beste tijd om radijszaadjes te planten is het voorjaar. Gemiddeld zullen ze gaan kiemen binnen 5 tot 14 dagen. 

4. Sla

Bij zelf makkelijke groente verbouwen, hoort zeker sla in de moestuin thuis. Dit kan heel eenvoudig met zaadjes die je vanaf het voorjaar kunt zaaien. Dit kan zelfs nog tot oktober. Denk er alleen om dat de zaadjes veel zonlicht nodig hebben. Je stopt ze daarom nooit diep in de aarde. Je legt ze op het zand en strooit er lichtjes wat zand overheen. Dit is voldoende om in korte tijd mooie slakroppen te zien groeien. 

5. Wortelen

Wortelen hebben het voordeel dat je ze het hele jaar kunt oogsten. Wel moet je ze planten vanaf het voorjaar, waarna je ze tot januari van het volgende jaar kunt gaan oogsten. Houdt er wel rekening mee dat wortelen heel traag kiemen. Dus wees niet verbaasd als je lange tijd niets ziet opkomen. 

6. Pompoenen

Pompoenzaadjes kun je vanaf mei zaaien. Het belangrijkste wat je moet doen bij pompoenen kweken, is de bodem bedekken met een dikke laag bodembedekker, zoals bladeren, hooi of cacaodoppen. Als het goed is zul je dan vanaf september de eerste pompoenen kunnen oogsten en heb je in oktober je eigen pompoen voor Halloween.