regenwater opvangen voor hergebruik
Duurzaam leven Rogier  

Hergebruik van regenwater door een opvangbak op je dak

Hergebruik van regenwater: goed voor het milieu en je portemonnee 
Dagelijks gebruikt de gemiddelde Nederlander een goede 150 liter water, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat 75% zou kunnen vervangen worden door regenwater. Hergebruik zou een voordeel opleveren voor het milieu omdat aanzienlijk minder water dient gezuiverd te worden en jij als gebruiker zal een voordeel opmerken in je waterfactuur. 

regenwater opvangen voor hergebruik

Hergebruik van regenwater in de praktijk 

Vaak staan we er niet bij stil dat we voor alles gewoon de kraan opendraaien en drinkwater gebruiken. Regenwater opvangen voor hergebruik is hier het perfecte alternatief voor en is slechts een kleine investering die je snel terugwint. Je toilet doorspoelen met regenwater bijvoorbeeld is een goede oplossing waardoor je dagelijks al snel enkele tientallen liter drinkwater uitspaart. Hetzelfde geldt voor water dat we gebruiken voor het laten draaien van de wasmachine, het besproeien van tuin en planten, het wassen van de wagen en dergelijke meer. Je zal geen verschil opmerken wanneer je hiervoor regenwater gebruikt. 

Regenwater opvangen voor hergebruik door middel van opvangbakken 
Er bestaan verschillende soorten manieren voor het opvangen van regenwater. De eenvoudigste manier is het plaatsen van een regenton waarin het regenwater via de afvoer van dakgoten in terecht komt. Dit is een kleine kost dat je algauw een grote besparing oplevert. Kies voor een opvangbak met een grote capaciteit en een afgesloten deksel. 

Weetjes 

Om één en ander even concreet voor te stellen en een beter zicht te hebben op hoeveel liter drinkwater je gemiddeld kan besparen, geven we je volgende cijfers mee: 
– je toilet doorspoelen met regenwater bespaart je 10 liter drinkwater per keer 
– voor de schoonmaak maakt de gemiddelde Nederlander dagelijks gebruik van zo’n 5 liter water 
– het doen van de was is goed voor een gemiddelde waterverbruik van 5 liter per dag 
Tel al deze verbruiksposten eens samen en je kan je al een goed beeld vormen van hoeveel water je jaarlijks zal kunnen besparen door het hergebruik van regenwater.