keukenkastjes schilderen
Duurzaam wonen 6tlpzd  

Met een beperkt budget een nieuw ogende keuken

Laten we eerlijk zijn, de keuken is niet bepaald goedkoop om opnieuw te ontwerpen of opnieuw in te richten. Er zijn echter opties om op een goedkopere manier een ‘nieuwe.  keuken te hebben. Zo kun je natuurlijk gaan kijken naar showroomkeukens, omdat die echt een fractie van de normale prijs kosten. Kun je echter nog vooruit met je bestaande keuken als deze niet zo gedateerd is of beschadigd? Dan is het verven van je keukenkastjes ook een goede optie. Het kost veel minder geld, maar je hebt wel een totaal nieuw ogende keuken. Naast het verven van de keukenkastjes kun je ook de nieuwste keukenverlichting trends volgen om jouw keuken weer up to date te maken. 

Zoals we bij de meeste ideeën voor verbouwingen zien, zijn er een paar vragen die mensen hebben en die velen tegenhouden van het schilderen van die kasten. Hoeveel verf heb je eigenlijk nodig? Is het überhaupt de moeite waard om te doen? Maak je geen zorgen, in onderstaande blog krijg je antwoord op al deze vragen…. en meer!

Als je de nieuwe tinten voor je keukenkastjes hebt gekozen, hoef je alleen maar te plannen hoeveel verf je nodig hebt en de juiste hulpmiddelen, zoals penselen, schilderstape, grondverf, aan te schaffen. Er is niets erger dan halverwege een dergelijk project te komen en te beseffen dat je niet genoeg verf hebt. Door vooraf uit te rekenen hoeveel je nodig hebt, bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite.

Hoeveel kost het om keukenkasten opnieuw te schilderen?

De grootste vraag van dit alles is natuurlijk wat de kosten zijn om keukenkasten opnieuw te schilderen. En helaas een die alleen beantwoord kan worden door nog meer vragen te stellen. Er zijn namelijk veel variabelen, waaronder welke verf je kiest, of je eerst grondverf gebruikt en hoeveel lagen je aanbrengt. En natuurlijk heeft de grootte van je keuken een grote invloed op de totale kosten.

Naar welk type verf moet je kijken?

Vermijd allereerst de volledig matte tinten bij het overschilderen van de keukenkastjes. Een matte verf is namelijk niet geschikt in de keuken of in een ruimte waar kinderen of huisdieren doorheen rennen. Keukenkasten en eilanden zijn onderhevig aan stoten en krassen van een druk huishouden, dus het is belangrijk dat de door jou gekozen verf geschikt is.

Voorbereiding is ook heel belangrijk als het gaat om duurzaamheid. Neem de tijd om het werk goed te doen. Glanzende afwerkingen zijn prima om vingerafdrukken of vlekken makkelijk weg te kunnen vegen voor een langdurige en frisse uitstraling. Ook als je de voorkeur geeft aan een meer reflecterende afwerking, kies dan voor een halfglanzende of glanzende verf.

Hoe bereken je hoeveel verf je nodig hebt voor keukenkasten?

Nu je hebt uitgezocht welke verf je wilt kopen, is het tijd om erachter te komen hoeveel je nodig hebt voordat je aan de slag kunt met het schilderen van keukenkasten. Hoe doe je dit? Je moet het gebied dat je schildert opmeten om te bepalen hoeveel verf je nodig hebt. Meet de breedte van elk gebied en vermenigvuldig dit vervolgens met de hoogte van hetzelfde gebied. Dit geeft je de m2. Als je veel kasten hebt die allemaal hetzelfde zijn, vermenigvuldig dan deze eerste m2 hoeveelheid met het aantal kasten dat je hebt. Verdubbel tenslotte de totale m2 om rekening te houden met het aanbrengen van twee lagen. Op deze manier kun je een goede inschatting maken van de benodigde verf!