borduurwerk
Duurzaam wonen 6tlpzd  

Leuke hobby’s waar je deze herfst mee kunt beginnen

De zomer loopt op zijn eind en hoewel het weer fijn was, was het een van de warmste zomers die we in de afgelopen 20 jaar hebben gehad. Het is dan ook veilig  om te zeggen dat de herfst misschien wel de nieuwe start is die we nodig hebben.

Dus rijst de vraag wat we dit najaar gaan doen om de avonden door te komen? Natuurlijk, Netflix blijft een optie, maar wat dacht je van borduren of fotografie?

Heel wat van deze ideeën zijn niet specifiek voor de herfst, maar dat is wel de tijd dat veel mensen een nieuwe DIY hobby oppakken. Weet jij nog niet wat die moet zijn? Lees dan snel verder!

Borduurwerk

Wat dacht je van leren borduren? De projecten zijn meestal goed beheersbaar omdat ze kleiner zijn. Net als de meeste andere textielkunsten, is borduren nauw verwant aan naaien, waardoor het ideaal is voor iemand die al goed is met naald en draad, of iemand die net begint en iets anders en gedetailleerder wil doen dan normaal naaien.

Het fundamentele verschil is dat je geen verschillende stukken stof aan elkaar borduurt, dat zou naaien zijn. In plaats daarvan maak je een ontwerp op een enkel stuk stof. Als we zeggen dat de projecten meestal kleiner zijn, houd er dan rekening mee dat je nog steeds behoorlijk grote kunt borduursels kunt maken: er zijn hele quilts die worden geborduurd, en zo’n project kan lang duren om te voltooien, maar er zijn ook veel kleinere projecten die in veel minder tijd kunnen worden gedaan. Borduurpakketten vind je tegenwoordig praktisch overal, dus pak er een en probeer het uit! 

Fotografie

Ok, we weten dat je op elk moment van het jaar met fotografie kunt beginnen, maar als je buiten foto’s gaat maken, is er een overduidelijke reden waarom de herfst een prachtige tijd is om foto’s te gaan maken. De veranderende bladeren zijn elke herfst een iconisch onderdeel van het landschap. Je kunt naar elk park of bos gaan en uitkijken op een zee van rood, oranje en geel. Dus of je nu de zon probeert vast te leggen terwijl hij opkomt boven zee of gewoon actiefoto’s wil maken in je buurt, de herfst is de beste tijd om te beginnen met fotografie!

Fotografie is echter wel een vrij ingewikkelde hobby om te leren, dus zorg ervoor dat je bereid bent wat tijd te besteden aan het leren kennen van de instellingen van je camera. Belichting, diafragma, ISO, f-stops, het is allemaal een vreemde taal voor beginners, dus neem de tijd en experimenteer. Uiteindelijk zul je merken dat je kleine uitdagingen voor jezelf probeert te stellen: wat is de beste verlichting om de glans van ochtenddauw vast te leggen? Lukt het jou om de vallende bladeren scherp vast te leggen, terwijl je toch iets cools op de achtergrond hebt?

Kleien

Hier is een idee waar je waarschijnlijk al een tijdje niet meer aan hebt gedacht: kleien. En dan vooral het kleien van aardewerk! Aardewerk is een ontzettend creatief proces, van het vormen van natte klei tot een pot tot het bakken tot een mooi afgewerkte vaas, kom of waterkan. Je kunt geweldige decoratieve stukken maken voor thuis of als cadeau voor je gezin, en zoals elke creatieve uitlaatklep kan het super ontspannend en therapeutisch zijn. Je kunt het beste een aardewerk studio vinden en wat praktische instructies krijgen of een cursus volgen, er zijn online cursussen beschikbaar!