Tuinieren 6tlpzd  

Koffiedik als mest gebruiken in de tuin

Koffie wordt ook wel eens het zwarte goud genoemd. Het is dan ook één van de meest gedronken dranken, waar ook ter wereld. En niet alleen mensen kunnen zo enorm genieten van een bakje koffie in de ochtend of de gehele dag door. Wist je dat planten en bloemen ook van koffie houden. Natuurlijk niet de koffie zoals wij die drinken, maar koffiedik als mest kan in de tuin helemaal geen kwaad.

Koffieprut als mest

De koffieprut bevat stoffen als stikstof, kalium en fosfor. Dit zijn nu net ook de belangrijkste bestanddelen in kunstmest, dus waarom zou je geen koffie als mest gebruiken? Het is ook wel enigszins logisch dat koffie als mest gebruikt kan worden, want koffie bestaat uit koffiebonen. Koffiebonen zijn eigenlijk zaden die de bedoeling hebben om uit te groeien tot nieuwe koffieplanten. Koffie dient daarom uitstekend als meststof voor je bloemen en planten die erg blij met wat koffiedik zullen zijn.

Enkel koffiedik of in combinatie met mesthoop?

De vraag is nu, of je gewoon een beetje koffiedik kunt verzamelen en dit kunt uitstrooien over je gazon en voor je bloemen en planten of dat je koffie in je compostbak moet gooien of op je mesthoop? Beiden kan. Je kunt je koffie zonder toevoegingen van ander organische materiaal, maar houdt er dan wel rekening mee dat je het met mate doet. Koffiedik als mest heeft de eigenschap dat het de grond zuurder maakt en dat is weer niet zo gezond voor je bloemen, planten en gazon. Het is daarom ook mogelijk om koffieprut gewoon op je mesthoop te gooien, zodat het vermengt met ander organisch materiaal. Maar zoals eigenlijk met alle mestsoorten geldt: ook met zelf gecomposteerde mest moet je het met mate doen.

Verdere eigenschappen van koffieprut als mest

Een ander voordeel van koffie als mest is het feit dat het wormen aantrekt. Misschien zijn wormen voor ons niet zo heel gezellig om naar te kijken, maar wormen zorgen wel voor een beluchting en bemesting van de grond. Met een klein beetje koffiedik kun je er dus ook voor zorgen dat de grond in je tuin op een natuurlijke manier bemest en omgewoeld wordt door wormen.

Een ander bijkomstig voordeel is dat koffiedik als mest ook weer dieren weghoudt die je liever niet in je tuin hebt. Katten bijvoorbeeld. Katten hebben een hekel aan de geur van koffie en zij vinden het niet prettig om tijdens het schoonlikken van hun vacht een koffiesmaak binnen te krijgen. Ook slakken houd je uit de tuin met koffiedik. Het is zelfs zo dat de cafeïne in koffie voor slakken een giftige stof is en slakken dus kan doden.