Duurzame energie 6tlpzd  

Duurzame verlichting voor in de tuin

Sinds de introductie van led verlichting is de populariteit van deze vorm van verlichting toegenomen. Mede ook door het verbod op gloeilampen in de Europese landen, kwamen de voordelen van led verlichting goed in het daglicht te staan. En led verlichting heeft dan ook vele voordelen ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp. Vooral de levensduur is een enorm voordeel. Een ledlamp gaat gemakkelijk 35.000 tot 40.000 uren mee. Dit is zo’n 30 keer langer dan gloeilampen. Het is ook efficiënte verlichting, want de energie wordt voor een groot deel ook omgezet in licht en niet in warmte, wat bij de gloeilamp het geval was. Led verlichting kan dan ook overal geplaatst worden. In huis, maar ook in de tuin kun je tuinverlichting led plaatsen.

Waar aan denken bij buitenverlichting?

Bij led buitenverlichting moet je met een paar zaken rekening houden. Wil je ‘s avonds genieten van een sfeervolle tuin, dan kun je niet her en der wat led lampen neerzetten of neerhangen, maar zul je dit weloverwogen moeten doen. Ten eerste zul je te maken hebben met noodzakelijke verlichting. Dit is meer de algemene verlichting voor garage, tuinhuis, huis of oprit en moet vooral functioneel zijn. Het doel van deze algemene verlichting is dat je licht creëert om te zien waar je loopt of dat je kunt zien als je iets moet pakken. Deze verlichting mag geen schaduw geven en kun je weer doven als je het niet meer nodig hebt. Dan is er nog de led accentverlichting. Hiermee benadruk je bepaalde elementen in je tuin die gezien mogen worden, zoals een fontein, een mooie bloempot of een rozenhaag. Als laatste is er nog de led sfeerverlichting. Dit is belangrijk licht voor bij het terras om sfeer te creëren, of je plaatst dergelijke verlichting langs een voetpad. Zowel de led accentverlichting als de led sfeerverlichting zullen aanstaan als je lang buiten blijft zitten.

Soorten led tuinverlichting

Van bovenstaande type verlichtingen zijn weer allerlei soorten led tuinverlichting verkrijgbaar. Zo kun je ideale accent- en sfeerverlichting creëren met led grondspots. De grondspots kun je overal in de grond steken, zoals langs een voetpad of in de bloemenborders rondom het terras. Wil je een goede verlichting hebben, maar ze niet als de grondspots helemaal moet ingraven, gebruik dan led prikspots. Deze buitenspotjes staan op een prikker die je gemakkelijk in de grond of in een bloembak kunt steken. Prikspots zijn zeer flexibel, want ze zijn erg gemakkelijk te verplaatsen. Gebruik je vlonders voor je terras? Gebruik dan de speciale led vlonderspots die in de vlonder kunt installeren. Dit is een prettige verlichting die mooi in de vlonder weggewerkt kan worden. Met een eventuele afstandsbediening kun je ook de nog de kleur van je led verlichting regelen of de overgang naar een andere kleur verlichting.