Zelfvoorzienend Marco  

Kippen bieden u veel voordelen

Kippen hebben tal van voordelen en zijn zeer geschikte dieren voor mensen die een duurzaam of zelfvoorzienend levenspatroon nastreven. Kippen zijn ideale dieren om thuis te houden, bijvoorbeeld in je achtertuin of op je erf. Maar waarom zijn kippen eigenlijk van die handige en waardevolle tuindieren? Wat biedt een kip meer dan bijvoorbeeld een parkiet?

Kippen zijn relatief goedkoop

Kippen zijn relatief voordelig in de aanschaf, maar ook goedkope dieren om te verzorgen. Kippen zijn alleseters en dat maakt ze nog goedkoper. bij de aanschaf van kippenvoer, voorzover nodig, merkt u dat in de portemonnee. Naast granen eten kippen graag GFT-afval, maar ook pikken ze graag een graantje mee uit onkruid of – als u gras gemaaid heeft – uit het grasmaaisel. Kippen eten alles!

Kippen leveren voedsel op

Het mooiste aan kippen houden is misschien wel dat ze u voordelig voedsel opleveren. Als u streeft naar een zelfvoorzienende woning, zijn kippen dan ook feitelijk onmisbaar. Denk alleen al aan de verse eieren die je nagenoeg iedere dag kunt oprapen en eten. Gemiddeld leggen kippen jaarlijks namelijk zo’n 200 eieren. Kippeneigenaren besparen zo natuurlijk flink op de aankoop van eieren in de winkel. Daarnaast weet u als kippeneigenaar ook zeker dat de eieren die u consumeert niet bewerkt zijn met gif of andere verboden middelen. Dat eet natuurlijk wel zo prettig! En als u wilt, kunt u uw kip op het eind altijd nog gebruiken voor de vleesconsumptie.

Kippen zijn alleseters

Kippen zijn afvalverwerkers en niet zo’n klein beetje ook… Kippen eten alles, althans: nagenoeg alles. Zoals resten rijst, pasta, groenten, schillen, fruit en aardappelen, die je zodoende niet via GFT-container hoeft weg te gooien. En dat kan u flink in de portemonnee voelen. Immers, uw groene container wordt aanzienlijk minder vaak geleegd. Uit onderzoek is gebleken dat één kip jaarlijks wel 150 kilo groente – en tuinafval verorbert. Ook de vuilnisdienst heeft minder werk aan uw huishouding als u kippen houdt. En natuurlijk draagt u op deze manier ook bij aan een duurzamer milieu omdat er minder afval in de natuur terecht komt. Ideaal toch, kippen die als dank voor het mogen opeten van uw groenteafval u ook nog eens flink wat geld besparen?

Naast groenteafval houden kippen je tuin schoon omdat ze als omnivoren tal van insecten vangen en opeten, zodat u daar minder last van heeft. Kippen eten alles en daar kunt u als eigenaar optimaal van profiteren. Zo eten ze bijvoorbeeld laagvliegende muggen, vliegen en wespen op. Maar kippen zien ook gronddieren als wormen, spinnen en kevertjes als een heerlijk tussendoorhapje. Qua insectenoverlast ruimt dit uiteraard lekker op. U heeft minder overlast van ongedierte en het kost u helemaal niets! Kippen zijn afvalverwerkers die eigenlijk alleen maar voordelen opleveren voor hun eigenaren!