Tuinieren Marco  

Goede ondergrond voor een moestuin

Je hebt wat ruimte over in de tuin. Misschien heb je wel een langgekoesterde wens een moestuin te hebben. Als je eindelijk van plan bent om een moestuin aan te leggen, bijvoorbeeld in de tuin, moet je wat voorbereiding treffen. Want niet iedere grond is optimaal om op te verbouwen. Wat is een goede ondergrond voor een moestuin? Hoe zorg je voor een goede bemesting van je moestuin? Waar plaats je de moestuin? En hoe weet je wanneer de grond er klaar voor is?

De juiste plaats voor een moestuin

Voordat je begint met de aanleg is het van belang dat je de goede plek in de tuin kiest. De moestuin wil zowel zon als schaduw. Een beetje wind is prettig, maar niet teveel. Je bepaalt zelf de grootte van de moestuin, maar overschat het niet. Een plekje van 1,5 bij 1,5 meter levert al een behoorlijke opbrengst op. Hoe groter de moestuin, hoe meer aandacht je de tuin moet geven. Wanneer je net begint is het dus een goed idee niet meteen een vol perceel in de volkstuin te nemen.

Ondergrond voor een moestuin

We noemen de grond waar de moestuin komt ‘het zaaibed’. De kwaliteit van de ondergrond is bepalend voor het succes van de oogst. Het liefst werk je in de volle grond. Dat betekent met de bodem van de tuin of het perceel. Je kunt er ook voor kiezen om in een bak te werken in een onderhoudsvrije tuin of balkon. Het voordeel van een bak is dat de gezondheid van de grond beter te controleren is en je minder snel last krijgt van ongedierte en andere tegenvaller.

Je hebt sneller een goede ondergrond voor een moestuin. In een bak kun je potgrond gebruiken, maar er is ook speciale zaai- en stekgrond te koop. Die is iets duurder, maar ook rijker. De volle grond is iets moeilijker. Je moet de aarde in de tuin goed voorbewerken. Je begint met het omwoelen van de aarde. Het is belangrijk alle oude begroeiing te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen onkruidresten in de aarde achterblijven. Je wilt dat de aarde luchtig, los en schoon is. De ondergrond voor een moestuin mag niet te vochtig zijn, en ook niet bevroren. Hark de toplaag van het zaaibed goed los en egaliseer deze. Bedek de bovenste 10 centimeter met moestuingrond.

Bemesting van je moestuin

De ondergrond van een moestuin heeft vaak extra bemesting nodig. De vuistregel is: hoe meer compost, hoe meer blad. Teveel bemesting zorgt ervoor dat de zaadjes moeilijk kiemen. Stem de hoeveelheid mest dus goed af met de soort gewassen die je wilt verbouwen. Gebruik bij wortels minder bemesting en bij sla of spinazie meer. De juiste hoeveelheid bemesting bepaalt de kwaliteit van de bodem van de moestuin, en het succes van de oogst.