Duurzaam leven Marco  

Pak vaker de fiets!

Nederland staat al jaren bekend als een echt fietsland. Toch is de populariteit van dit vervoersmiddel de afgelopen jaren flink gestegen. Dit is terug te zien in de cijfers. Naast dat we steeds meer uitgeven aan een nieuwe tweewieler, is sinds kort het aantal kilometers afgelegd op de fiets per persoon boven de 1.000 uitgekomen. Natuurlijk is de fiets niet voor niets zo immens populair. Wij gaan in op een aantal voordelen van dit vervoersmiddel

Milieuvriendelijke keuze

Eén van de argumenten om vaker op de fiets te springen, is dat de fiets een verantwoord vervoersmiddel is. Een verantwoord leven leiden, is een steeds groter wordende trend en milieuvriendelijke keuzes zijn hier een belangrijk onderdeel van. In tegenstelling tot een auto of motor verbruikt een fiets geen brandstof, waardoor er geen schadelijke gassen uitgestoten worden. Wanneer meer Nederlanders voor de fiets kiezen, wordt de luchtvervuiling flink verminderd. Dit is gunstig, want een vervuilde lucht is slecht voor de gezondheid.

Gezond op de fiets

De fiets heeft nog meer gunstige effecten op de gezondheid. Het is namelijk ook een verantwoord vervoersmiddel vanwege de vereiste lichaamsbeweging. Mensen die regelmatig fietsen, komen over het algemeen vaker aan de door Het Voedingscentrum aanbevolen 150 minuten beweging per week . Door bijvoorbeeld met de fiets in plaats van de bus naar het werk te gaan, kom je gemakkelijk aan deze standaard en voorkom je te veel stilzitten, dus pak vaker de fiets voor een gezondere levensstijl!

Flexibel vervoersmiddel

De fiets boven de auto of het openbaar vervoer kiezen, heeft nog wat voordelen. Zo geeft een fiets vaak meer onafhankelijkheid, doordat je niet langer vast zit aan de tijden van de bus of trein. Hierdoor kun je een stuk flexibel zijn. Wanneer met de fiets naar je bestemming rijden een optie is, heb je ook nog eens de kans dat je tijdverspilling voorkomt doordat je niet langer vast hoeft te staan in een file of eindeloos hoeft te zoeken naar een parkeerplaats.

Voordelig vervoer

Een laatste voordeel van de fiets heeft alles met geld te maken. Een factor die voor veel mensen niet geheel onbelangrijk is. Vaker op de fiets springen, kan namelijk een stuk goedkoper zijn, dan voor de auto of het openbaar vervoer gaan. De aanschafprijs van een goede fiets kan flink oplopen, maar deze kosten wegen vaak niet op tegen de kosten van bijvoorbeeld wegenbelasting, verzekeringen, brandstof, parkeren of een abonnement op het openbaar vervoer. Pak vaker de fiets als je dus wat geld wilt besparen.

Het mag duidelijk zijn dat de fiets de ideale keuze is voor iedereen die wilt gaan voor een milieuvriendelijk en flexibel vervoersmiddel dat ook nog eens goed is voor de gezondheid. Wanner je gezond op de fiets springt, bespaar je bovendien ook gemakkelijk geld. Wat ons betreft mag de populariteit van de fiets dan ook blijven groeien!