Duurzaam bouwen Duurzaam leven Marco  

Wat is een groen dak op je huis?

Een groendak is erg populair tegenwoordig en is eigenlijk een plat of hellend dak dat bedekt is met planten, grassen of kruiden. Een andere naam voor een groen dak op je huis is ook wel een begroeid dak, dakbegroeiing of vegetatiedak. Hoewel groendak een algemene term is voor daken die op een bepaalde manier begroeid zijn, kan er doorgaans een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten.

De verschillende soorten groendaken

Een groen dak op je huis komt in verschillende vormen, en een overzicht van enkele van de meest voorkomende is dan ook handig:

1. Een Sedumdak

Een Sedumdak is een dak dat bedekt is met een mengeling van verschillende Sedumplanten. Sedum is immers een vetplant die in zowat alle omstandigheden en temperaturen kan overleven. Het voordeel hiervan is dat je er weinig onderhoud aan hebt en dat de planten daarbij licht zijn. Er zijn tientallen soorten Sedums in uiteenlopende kleuren , van geel tot roze en wit, en je kan dan ook volledig kiezen op basis van je eigen voorkeur.

2. Een kruidendak

Een kruidendak is, zoals de naam zelf zegt, een dak dat bedekt is met kruiden. Veel kruiden zijn niet enkel sierlijk en erg mooi om op te kijken, ook vallen ze erg op door de geur die ze afscheiden. Als je je dak wil gebruiken als kruidentuintje waar je regelmatig zelf kruiden van kan gebruiken in de keuken, dan is een dergelijke dakbegroeiing ideaal.

3. Een grasdak

Een grasdak is dan weer voor mensen die geen tuin hebben maar toch willen kunnen genieten van een gazon, op het dak dan. Vaak worden dergelijke daken bedekt met grashalmen, die op een speciale ondermat groeien. Het voordeel van dit gras is echter dat er relatief weinig onderhoud aan is: je hoeft ze slechts aan het begin van het voorjaar een keertje te snoeien.

4. Een bloemendak

Bij een bloemendak dan weer uit een mengeling van verschillende soorten bloemen. Vaak kiest men voor wilde bloemen, aangezien deze het dak van de woning een unieke uitstraling geven. Dergelijke bloemen bloeien van de lente tot het najaar, waarbij ze het dak met prachtige kleuren bedekken.

Een subsidie voor een groen dak op je huis

Een groendak komt dus duidelijk in verschillende vormen met verschillende soorten begroeiing. Welke bedekking je kiest hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur, en ook in zekere mate het seizoen. Hoe dan ook creëren je met een dergelijke dakbedekking een fleurige, kleurige noot in een anders sobere omgeving – en dat is iets waar zowel jijzelf als anderen ongetwijfeld van kunnen genieten. Een subsidie voor een groen dak op je huis kan tegenwoordig trouwens ook, omdat dergelijke daken in zekere zin bijdragen aan het natuurschoon in de stad.