Duurzaam bouwen Marco  

Hergebruik van een oud tafelblad.

Een oud tafelblad is meestal van zeer degelijk hout gemaakt. Men gebruikte vroeger vaak eik, wat toch een van de meest duurzame houtsoorten is. Het is dan ook jammer dat zoveel houten tafels of een houten tafelblad verloren gaan. Het hergebruik van je oude tafel is perfect mogelijk. Je moet geen professioneel schrijnwerker zijn om er leuke objecten mee te maken. Wij geven jou hier alvast wat tips om je op weg te helpen.

Maak het hout volledig schoon

Haal je oude tafel uit elkaar zodat je een houten tafelblad hebt om mee te starten. Een oud tafelblad is vaak al heel wat keren overschilderd. Haal alle lagen verf of vernis eraf. Als er veel en hardnekkige lagen verf op staan, kun je met een stalen borstel op je boormachine of met een warmeluchtpistool aan de slag gaan. Werk af met een stalen borstel, schuurpapier of staalwol. Je zult versteld staan welk mooi hout er tevoorschijn komt! Wellicht wil je de prachtige houtstructuur zichtbaar houden. Breng daarom enkel wat olie of een (bijna onzichtbare) vernis aan.

Het hergebruik van je oude tafel

Uiteraard kun je je oude tafelblad terug van poten voorzien zodat je een mooie nieuwe tafel bekomt. Maar er zijn heel wat meer mogelijkheden om je oude tafelblad een nieuw leven te geven. Je maakt er bijvoorbeeld andere meubels uit. Zaag het in de lengte in het midden door en je kunt er twee leuke banken van maken. Als je het in de breedte middendoor zaagt, kun je er bijvoorbeeld stijlvolle luiken voor je ramen uit maken. Heb je twee ongeveer dezelfde tafels? Dan kun je er bijvoorbeeld de voor- en achterkant van je bed mee knutselen. Of je kunt, zoals in hotels, je tafelblad als een paneel tegen de muur plaatsen aan het hoofdeinde van je bed. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Waarschijnlijk heb jij er nog wel een paar in je hoofd?

Combineer naar hartelust

Je nieuwe houten creatie is makkelijk te combineren met andere houten accessoires: bijzettafeltjes, houten kisten of houten verlichting bijvoorbeeld. Heb je na je knutselwerk nog een stuk van je tafelblad over? Dan kun je er zelf nog wat leuks mee in mekaar steken: een rekje, nachtkastje of een poef bijvoorbeeld. Laat je fantasie werken en maak er wat moois van. Want wat is er heerlijker dan te kunnen genieten van een eigen creatie? Wedden dat het niet bij deze ene blijft?