duurzaam huishouden
Duurzaam wonen 6tlpzd  

Hoe zorg je voor een duurzaam huishouden?

Duurzaamheid is een veelbesproken thema. Hierbij wil je er dan natuurlijk het liefste ook zo goed mogelijk aan meewerken. Je kunt op veel verschillende manieren werken aan duurzaamheid. Hierbij zie je dit al veel gebeuren binnen huishoudens. Alleen hoe zorg je daar nu precies voor? Hieronder lees je verschillende tips die je kunnen helpen voor een duurzaam huishouden!

Tip 1: Aanbrengen van zonnepanelen

Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer te missen. Zonnepanelen doen veel goeds voor de woning. Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je gebruik maken van natuurlijke energie. De zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in energie. Hierdoor kun je dus bijvoorbeeld gebruik maken van de stofzuiger, zonder dat dit extra energie kost. Ook zijn zonnepanelen handig in gebruik met bijvoorbeeld een elektrische auto.

Tip 2: Gebruik van een elektrische auto

Het komt nu eenmaal vaker voor dat je van A naar B moet. Dit kan dan een verre afstand zijn, waardoor de duurzame keuze voor fietsen afvalt. Om er dan toch voor te zorgen dat je je duurzaam kunt verplaatsen is een elektrische auto een erg goede optie. Hierboven heb je kunnen lezen dat deze samen met zonnepanelen een goede optie is. Hierdoor kun je namelijk op een erg natuurlijke manier gebruik maken van het vervoer. Je hoeft hierbij niet bang te zijn voor de nodige uitlaatgassen en kunt dus genieten van een duurzame verplaatsing.

Tip 3: De juiste vloer met de juiste onderhoud

In een woning heb je nu eenmaal een vloer liggen. Hierin wordt de keuze voor de vloer gebaseerd op de wensen en behoeften van de bewoners. Belangrijk hierbij is om de juiste keuze te maken. Zo kan de ene vloer beter voor de duurzaamheid zijn dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan laminaat. Dat is een goede keuze wanneer je het hebt over een duurzame vloer. Denk hierbij wel aan de juiste behandelingen en onderhoud, zoals het laminaat schoonmaken. Hierdoor zal het laminaat lang meegaan en is het echt een goede duurzame keuze. 

Tip 4: Kies de juiste verlichting

Een woning heeft de nodige verlichting nodig. Dit is vooral handig in de avond. Hierbij kun je verschillende keuzes maken voor verschillende soorten verlichting. Een goede duurzame keuze hierbij is om te gaan voor LED verlichting. Wanneer je gebruik maakt van LED verlichting gebruik je namelijk een stuk minder energie dan andere soorten verlichting. Zeker een goede keuze wanneer je het dus hebt over een duurzaam huishouden. Bekijk de verschillende mogelijkheden en zorg ervoor dat je op een duurzame wijze gebruik kunt maken van de juiste verlichting in je huishouden. 

Tip 5: Afval scheiden

Een erg makkelijke manier om voor een goed duurzaam huishouden te zorgen, is om ervoor te kiezen om het afval te scheiden. Hierbij kun je verschillende afvalbakken in je woning plaatsen, waarbij je een bak voor het plastic hebt, voor voedingsmiddelen en restafval. Dit zie je in veel huishoudens terugkomen en is erg goed voor het bevorderen van de duurzaamheid in je huishouden.