eiken tuintafel
Duurzaam wonen 6tlpzd  

Het verschil tussen een eiken en steigerhouten tuintafel

Je bent van plan om je tuin of je terras een  upgrade te geven. Je bent op zoek naar nieuw tuinmeubilair dat voldoet aan je smaak en een eenheid vormt met de vormgeving van je tuin en je woonkamer. Omdat je een voorkeur hebt voor kwaliteit en houdt van natuurlijke materialen, richt je blik zich op houten tuintafels. Maar welke houtsoort? Je wil vanwege duurzaamheid zoveel mogelijk tropisch hardhout vermijden. Dus kijk je naar traditionele eikenhouten tafels, maar ook naar moderne alternatieven zoals een steigerhouten tuintafel. Wat zijn de verschillen tussen beide materialen en voldoen ze aan je eisenpakket?

Wat zijn de voordelen van eikenhout?

Eikenhout gebruiken we al vele eeuwen, zo niet millennia. Deze harde en stevige houtsoort is puur Europees en komt in vrijwel alle Europese culturen en tradities voor. Dat is ergens ook logisch. Eikenhout is relatief makkelijk te oogsten en kent een aantal grote voordelen. Het is een robuuste en harde houtsoort dat vele jaren mee kan gaan. De natuurlijke kleur en de mooie nerfstructuur maken eikenhout aantrekkelijk voor meubelstukken die ook visueel mogen opvallen. Eikenhout in je interieur straalt kwaliteit, rust, stijl en nostalgie uit. Wil je een eikenhouten tuintafel, dat moet het hout wel weerbestendig zijn. Dit is heel goed mogelijk met eikenhout. Meestal wordt eikenhout gebeitst, zodat het veel minder last heeft van direct invallend zonlicht, vocht en wisselende temperaturen. Als je je eikenhouten tuintafel regelmatig onderhoudt, kun je er vele jaren plezier van hebben.

Wat zijn de eigenschappen van steigerhout?

Steigerhout heeft, voordat het gebruikt wordt voor de constructie van je steigerhouten tuintafel, al een heel leven achter zich. Door jarenlange blootstelling op bouwplaatsen aan slijtage, vocht, wind en andere weersinvloeden, heeft het een robuust en doorleefd karakter gekregen. De waas die je regelmatig ziet, is veroorzaakt door een natuurlijke en beschermende patinalaag. Je steigerhouten tuintafel heeft een stoere uitstraling, maar is nog niet meteen geschikt voor buitengebruik. Met een voedende olie, een gray wash- of white wash-beits, of na een behandeling met een nanospray, kan je steigerhouten tuintafel zeker twee jaar mee, voordat je de behandeling moet herhalen. 

De uitstraling van eikenhouten en steigerhouten tuintafels

Een eikenhouten tuintafel of een steigerhouten tuintafel kan een stoere uitstraling hebben, die in feite tijdloos is. De kans is groot dat je tuin er met een houten tuintafel altijd stijlvol en trendy uitziet. Eikenhout wordt vandaag de dag op ecologisch verantwoorde wijze geteeld en verwerkt. Is het milieu en een streven naar meer duurzaamheid belangrijk voor je, dan is je keuze voor een nieuwe eikenhouten tuintafel een goede. Echter, als je nog twijfelt tussen steigerhout en eikenhout, bedenk dan het volgende. Door te investeren in een steigerhouten tuintafel en steigerhouten tuinmeubelen, geef je een materiaal dat wellicht anders vernietigd zou worden, een tweede kans. Dát is pas echte duurzaamheid. 

Je steigerhouten tuintafel snel op maat bestellen

Of je nu kiest voor eikenhouten tuinmeubels of een tuinset van steigerhout, aangevuld met een steigerhouten tuintafel, je maakt een keuze voor duurzaamheid en kwaliteit. Je kunt een steigerhouten tuintafel in verschillende woonstijlen bestellen en bovendien ook geheel op maat laten maken.