goede ondervloer
Duurzaam wonen Marco  

Waarom is een goede ondervloer zo belangrijk?

Mensen onderschatten nog weleens het belang van een goede ondervloer. Die levert namelijk niet alleen extra wooncomfort, het kan zelfs problemen in jouw woning voorkomen. Er zijn verschillende ondervloeren van verschillende materialen. De ondergrond, specifieke wensen en het type vloer bepalen welke ondervloer het meest geschikt is, maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf van een ondervloer?

Wat is een ondervloer?

Een ondervloer is de zachte laag die tussen de harde ondergrond en het laminaat zwevend komt te liggen. Dit betekent dat de ondervloer los ligt en niet vastgeplakt of geniet wordt. Een ondervloer zorgt voor een betere isolatie, maar werkt ook geluidsdempend. Dit laatste is vooral in een flat of appartementengebouw een groot voordeel. Omdat je de ondervloer niet vastlegt, kan hij dus ook weer gebruikt worden als je er een nieuwe vloer in gaat leggen. En dat is meteen het eerste voordeel van een goede ondervloer: hij kan heel erg lang mee gaan, veel langer dan de bovenvloer. Wees dus niet bang om wat meer geld aan die ondervloer uit te geven: het kan je in de toekomst een hoop tijd en geld schelen.

Voordelen ondervloer

Zoals gezegd zorgt een goede ondervloer voor warmte-isolatie, warmtegeleiding en geluidsdemping, maar daarnaast ook voor vochtwering, hoogte besparing, egalisering en stabilisering; het zijn belangrijke voordelen van een ondervloer. Op wat voor ondergrond je deze legt, in wat voor huis en met welke laminaatvloer daar bovenop zijn bepalend voor de keuze van de juiste ondervloer. Het belang van een goede ondervloer is namelijk niet te onderschatten. 

Vaak wordt de ondervloer ervaren als een extra kostenpost, maar een goede ondervloer betaald zichzelf in isolatie, en het geld dat je daarmee bespaart, al terug. Ook het behoud van je nieuwe vloer is iets waard toch? Even alle functies van een ondervloer op een rijtje:

– een goede ondervloer gaat het schuiven van het laminaat tegen;

– een goede ondervloer werkt isolerend, drukt je vaste lasten en is beter voor het milieu;

– een goede ondervloer werkt geluiddempend;

– met een goede ondervloer voldoe je aan de regels en eisen uit het Bouwbesluit 2012, bij geluidsoverlast kunnen de buren dit niet meer achteraf van je eisen;

– de ondervloer beschermt je laminaat waardoor het langer mee gaat;

– de ondervloer egaliseert de ruimte, waardoor je eventuele oneffenheden weg kunt werken;

– een goede ondervloer gaat optrekkend vocht, uit bijvoorbeeld de kruipruimte, tegen. 

Waar moet je de keuze voor de juiste ondervloer op baseren?

Op een houten ondergrond moet je een andere ondervloer kiezen dan voor een betonnen vloer. Een appartement stelt andere eisen aan geluidsisolatie dan een vrijstaande woning. Will je wel of geen vloerverwarming? Gaat het om een oude (minder goed geïsoleerde) woning of nieuwbouw? Allemaal zaken waarmee rekening gehouden dient te worden bij de aanschaf van een ondervloer en die bepalen of je optimaal profiteert van de voordelen die de juiste ondervloer kan bieden.

De verschillende soorten ondervloeren

Er zijn ondervloeren die gemaakt zijn van folie en foam en die per rol worden geleverd. En er zijn ondervloeren die uit losse platen van zachte houtvezels bestaan. Bij All-in laminaat kun je zelf een keuze maken uit vier verschillende ondervloeren: Alufoam, Underfloor, Silent Super 10db en Silent + 10db.

De Alufoam ondervloer is een prima basis voor het leggen van laminaat op een vlakke (betonnen) ondergrond. Door de geringe hoogte werkt deze ondervloer hoogte besparen waardoor het inkorten van deuren vaak overbodig is. De Underfloor vloerplaat egaliseert door zijn dikte van 7 mm. oneffenheden tot 3 mm. De Silent Super 10dB is een geluidsreducerende ondervloer geschikt voor het leggen van kliklaminaat op een betonnen (vlakke) ondergrond in appartementen. Deze ondervloer kan zelfs gebruikt worden in combinatie met een vloerverwarming (en vloerkoeling). De Silent+ geluiddempende en egaliserende ondervloer plaat wordt dan weer meestal in appartementen met een houten verdiepingsvloer gebruikt.

Bij het leggen van een zogenaamde ‘zwevende’ vloer, zoals een laminaatvloer, is het leggen van een goede laminaat ondervloer de eerste stap die je zet. Deze laag, die los ligt tussen de laminaatvloer en de ondergrond, is belangrijk voor een optimale levensduur van jouw laminaatvloer. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij aanschaf van een ondervloer.

Gelijkmakend vermogen

Het is niet gek als een ondergrond niet geheel vlak is. Een basisvloer vertoont namelijk altijd wel enige hoogteverschillen. Wanneer dit bij jouw vloer het geval is werk je deze eenvoudig weg met de juiste ondervloer. Oneffenheden in de vloer worden dan zoveel mogelijk opgevangen en uitgevlakt. Zijn de oneffenheden niet met enkel een ondervloer te verhelpen? Spaanplaten of egalisatiekorrels bieden dan uitkomst.

Isolerende functie

Laminaat heeft de warme uitstraling van hout, maar de echte warmte moet natuurlijk ook gewaarborgd worden. De warmte in een ruimte houdt je langer vast door voor een ondervloer met warmte-isolerend vermogen te kiezen. Zo ziet je vloer er niet alleen warm uit, maar werkt deze daadwerkelijk verwarmend. Dit komt je woongenot ten goede.

De geluiddempende eigenschap van een ondervloer
In een flat of appartement houdt je vanzelfsprekend rekening met de onderburen. Woon je op een bovenverdieping? Let dan goed op het reducerend vermogen wat betreft het geluid van de ondervloer. Om geluidsoverlast te voorkomen ben je namelijk verplicht om een goed geluiddempende ondervloer aan te schaffen. Hierover zal een vloerenspecialist zoals Floorhouse je dan ook altijd adviseren bij de aanschaf van een nieuwe vloer. Beide partijen hebben hier uiteindelijk profijt van. Je onderburen zullen je dankbaar zijn en jij ontvangt geen klachten.