buitenhaard
Duurzaam wonen Marco  

Speksteen: het perfecte materiaal voor een haard

Het is wereldwijd bekend dat stenen goed warmte kunnen vasthouden. De ene steensoort kan dit beter dan de ander. Speksteen is een steensoort die het beste de warmte vasthoud. Daardoor is er een speksteenkachel ontworpen. Deze houd de warmte langer vast en hierdoor bespaar je op brandstof. Naast de praktische voordelen ziet het er ook nog eens prachtig uit. Ben je benieuwd naar het materiaal en de opties? Lees verder en je komt erachter! 

Wat zijn de eigenschappen van speksteen? 

Speksteen is een uitzonderlijk hard gesteente dat al miljarden jaren deel uitmaakt van de aarde. Speksteen wordt gevormd onder zeer hoge druk en zeer hoge temperatuur. Speksteen is dicht en bevat talk, magnesiet en chloriet. De reden waarom speksteenkachels zo populair zijn, is vanwege de opslagcapaciteit van dit bijzondere materiaal. Inductiekookplaten kunnen veel van de gegenereerde warmte en opnieuw bekraste warmte gedurende lange tijd in de omgeving opslaan. De kookplaat warmt snel op en straalt heel lang continu warmte uit.

Duurzaam en milieubewust

Nederland gebruikt van oudsher aardgas en kolen om huizen te verwarmen, maar ook hier zijn speksteenhoutkachels in opkomst. Dankzij de superieure eigenschappen van speksteen biedt een houtkachel met speksteen nu eenmaal voordelen die geen enkel ander haardtype bezit. Tegenwoordig vereist klimaatverandering een zuiniger gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas en hout. Het is dankzij deze nieuwe kennis dat steenkachels de aandacht trekken. Er is immers geen andere haard die zo blijvende warmte en comfort haalt uit een kilo hout als een speksteenkachel!

Een aangepaste speksteenkachel 

Niet iedereen kan een echte speksteen kachel kwijt. De grote steenmassa die nodig is voor een echte speksteenkachel past simpel weg niet in iedere woonkamer. Dit hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Een houtkachel met speksteen bekleding is ook in staat om de opgewekte warmte op te slaan. Daarnaast is speksteen niet alleen goed in het opslaan en verspreiden van warmte, maar het ziet er ook nog eens heel mooi uit. Het chloriet in speksteen zorgt voor bijzondere kleurschakeringen, die zorgen voor een stijlvolle look. 

Haardenexpert.nl

Ben je enthousiast geworden door de bijzondere eigenschappen van deze natuursteen? Informeer dan geheel vrijblijvend naar het aanbod van de speksteenkachel. Met ruim 10 jaar ervaring is Haardenexpert.nl de aangewezen partner tijdens het realiseren van jouw haardproject. Als officieel dealer van vrijwel alle gerenommeerde A-merken vind je alleen speksteenkachels tegen bijzonder scherpe prijzen!