groene energie
Duurzame energie 6tlpzd  

Hoe groene stroom pas echt goed gebruikt kan worden door nieuwe manieren van energie opslag

De verduurzaming bij het gebruik van energie is de afgelopen jaren snel gegaan. We zien meer elektrische auto’s rondrijden dan ooit tevoren en ook op andere vlakken zien we dat men op zoek gaat naar manieren om schonere energie te gebruiken. Zo zien we dat op steeds meer bouwlocaties geen gebruik meer wordt gemaakt van vervuilende diesel generatoren, maar dat die worden vervangen door mobiele energie opslag systemen die de opslag elektriciteit verzorgen waar apparaten op aangesloten kunnen worden voor hun stroom.

Zoals gezegd zien we tegenwoordig bij steeds meer huizen ev charging systems staan om hun elektrische auto’s op te laden. De eerder genoemde energie opslag systemen zijn nog minder bekend, maar zullen in de komende jaren veel meer te zien zijn en waarschijnlijk na verloop van tijd de meeste diesel generatoren gaan vervangen.

De markt voor wind- en zonne-energie bronnen zijn de afgelopen jaren exponentieel gegroeid

Door lagere kosten in hernieuwbare technologie en een stijgende wereldwijde vraag naar schone energie is de markt voor wind-, zonne- en dergelijke energiebronnen de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, en de verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten. Vanwege de beperkingen van hernieuwbare energiebronnen, brengt de opkomst van deze technologie een groei met zich mee in een secundaire industrie – energieopslag.

Bij een stroomvoorziening die wordt geleverd door hernieuwbare bronnen zoals wind of zon, ontstaat er een noodzaak voor efficiënte, schaalbare manieren om elektriciteit op te slaan en te leveren. Dus als de wind stopt met waaien of de zon stopt met schijnen, wil je nog steeds stroom hebben voor ononderbroken gebruik. Als zodanig groeit de wereldwijde markt voor energieopslag snel. 

Dus wat zijn de primaire technologieën die worden ontwikkeld die deze groene stroom sector zullen doen uitbreiden? Het meest voorkomende voorbeeld van een energieopslagsysteem is de grootschalige batterij. Voortdurende innovatie in batterijtechnologie heeft de levensduur, capaciteit en betrouwbaarheid van batterijen enorm verbeterd, zodat er nu verschillende variaties zijn.

Ion batterijen

De meest gebruikte vorm zijn lithium ion batterijen. Voor het eerst beschikbaar gemaakt voor commercieel gebruik in 1991, werden lithium ion batterijen aanvankelijk alleen ontwikkeld voor consumentenelektronica, maar zijn door verschillende bedrijven ontwikkeld tot cellen van groter formaat die kunnen worden gebruikt in toepassingen voor energieopslag. De flexibiliteit en betrouwbaarheid van de technologie zorgt ervoor dat deze batterijen in veel opzichten superieur zijn aan andere vormen van oplaadbare batterijen.

Hoewel ze aanvankelijk alleen werden ontwikkeld voor consumentenelektronica – en veel voorkomen in oplaadbare apparaten zoals mobiele telefoons en laptops – gingen bedrijven door met het ontwikkelen van groter formaat cellen die kunnen worden gebruikt voor grote energieopslag toepassingen. En nu zien we dus deze vorm van elektriciteitsopslag ook gebruikt worden in de bouw, waar ze langzaamaan de vervuilende diesel generatoren aan het vervangen zijn.

In de afgelopen jaren zijn ze ook de basis gaan vormen voor grote opslag ontwikkelingen, waarvan de grootste door Tesla is gebouwd in een windpark in Australië. Het biedt een noodstroomvoorziening van 100 megawatt voor maximaal 30.000 huishoudens. Er zijn veel voordelen aan lithium ion batterijen. Mechanische energieopslagsystemen gebruiken kinetische of zwaartekracht om energie op te slaan. Aangezien generatoren de beweging van een turbine gebruiken om elektriciteit op te wekken, benutten deze systemen de potentiële kracht om die turbine voor een later tijdstip aan te drijven.