kunstgras in de tuin
Duurzaam wonen Tuinieren 6tlpzd  

Bespaar water en onderhoud met duurzaam kunstgras

Heb je je ooit afgevraagd hoe men van plastic een mooi gazon van kunstgras maakt? Het begint allemaal met witte plastic korrels die als basismateriaal dienen en die worden gecombineerd met groene korrels die de kleuren vasthouden. Daarnaast worden er U.V. stabilisatoren en andere stoffen toegevoegd om een hoogwaardig kunstgazon te kunnen leggen. Het eigenlijke groene blad van synthetisch gras bestaat uit polyethyleen, een veel voorkomende vorm van plastic die te vinden is in artikelen zoals flessen en plastic zakken. Het polyethyleen wordt geleverd in een vaste korrelvorm en wordt samen met eventuele kleurtinten en UV-bestendige additieven verwarmd.

Deze verschillende bestanddelen worden voor de productie van kunstgras samengesmolten. De strengen die daaruit komen belanden in een trog met water dat het kunstgras mengsel stolt. Een machine trekt de strengen door een grote katrol en houdt ze gescheiden terwijl ze naar het volgende station in de productielijn gaan. Rollen rekken de strengen uit tot ze zo dun worden als echt gras. Spoelen houden de kunstgras strengen vast. Zodra een spoel is gevuld, worden strengen in verschillende kleuren aan elkaar geweven om meerdere synthetische garen te vormen. 

Mesh stof versmelt met synthetische vellen terwijl het synthetische garen door een buis naar een tuftmachine gaat. Een tuftmachine is als een gigantische naaimachine en bevat meer dan 200 naalden om het garen door de ‘lakens’ te haken die de ondergrond van de kunstgrasmat vormen. Kleine mesjes snijden eronder de uiteinden door zodat het garen eruit ziet als grassprieten. 

Na meerdere inspecties te hebben ondergaan, waaronder het meten van de lengte van de grasmat vezels en kleine trimbeurten, is de grasmat klaar. Door jaren van onderzoek en ontwikkeling is kunstgras aangepast en getransformeerd tot wat we nu kennen als de “derde generatie” kunstgras.

Door deze constante evolutie is kunstgras het hoogwaardige product geworden dat we vandaag de dag kennen.

De afgelopen jaren wordt kunstgras steeds vaker gebruikt als alternatief voor natuurgras. Niet alleen blijft kunstgras het hele jaar groen, maar het helpt ook bij meerdere aspecten van milieubehoud, we noemen er hieronder enkele.

Waterbesparing

De afgelopen jaren hebben veel plekken op de wereld te maken gehad met extreme droogte en is water rantsoenering helaas gemeengoed aan het worden. Als oplossing hierop kan één vierkante meter kunstgras in één jaar tot meer dan 200 liter water besparen.

Pesticiden

Kunstgras kan tuinieren wat gemakkelijker maken; het kan jouw planten en tuin verlossen van vervelende insecten, onkruid en andere begroeiing die door gras ontstaan. Natuurlijk kun je dat met echt gras ook oplossen, maar chemicaliën van pesticiden hebben bewezen schadelijke bijwerkingen te hebben die zich niet alleen in je gazon nestelen, maar uiteindelijk in de plaatselijke grondwaterspiegel sijpelen. Pesticiden kunnen in verband worden gebracht met kanker zoals leukemie, hersentumoren, borst- en prostaatkanker.

Koolstofemissies

Door gas aangedreven tuinmachines zoals grasmaaiers vertegenwoordigen vijf procent van de luchtvervuiling in Amerika alleen al. Een synthetisch gazon vereist minimaal onderhoud met tuingereedschap op gas of benzine. Kunstgras is niet alleen voordelig voor de eindgebruiker, het heeft meerdere milieuvoordelen. Door water- en chemisch afval te elimineren en de CO2-uitstoot te verminderen, kan kunstgras de oplossing zijn voor veel aanhoudende milieuproblemen.

Dan nog een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

Past de kleurkeuze voor kunstgras bij jouw omgeving? 

Als je kunstgras gaat kopen kun je kiezen uit verschillende kleuren. Zorg ervoor dat de kleuren die je hebt gekozen, opgaan in de omgeving waar het komt te liggen.

Zorgt jouw kunstgras voor drainage?

Met uitzondering van sommige praktische doelen zoals een golfbaan, moet kunstgras een geperforeerde achterkant hebben die zorgt voor een efficiënte afwatering. Een goede afwatering is absoluut noodzakelijk voor een gezonde tuin.

Wanneer je investeert in hoogwaardige producten, gaat jouw kunstgras gazon langer mee en heeft het minder onderhoud nodig. Zoek daarnaast altijd uit of je kunstgras producten met garantie geleverd worden!