beginnen met een moestuin
Tuinieren 6tlpzd  

Het beste moment van het jaar om een moestuin aan te leggen

Een moestuin aanleggen

Waarom een moestuin? 

Moestuinen werden vaak gezien als iets voor wat oudere, gepensioneerde mensen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer jonge mensen die een moestuin aanleggen. Als je een moestuin hebt ben je vaak goedkoper uit dan als je groenten in de supermarkt koopt. Mensen met een moestuin eten vaker gezond en vers en als je het leuk vindt heb je ook er een nieuwe hobby bij. 

Hoe begin je een moestuin? 

Kies als eerst een goede ligging, plek en formaat voor je moestuin. Houd hierbij rekening met de hoeveelheid zonlicht die op deze plek valt. Op de ideale plek voor een moestuin schijnt de zon minstens zes uur per dag. Bedenk wat je wil kweken en hoeveel ruimte je nodig hebt. Voor het beste resultaat schuif je elk jaar ieder gewas op, zodat de grond in balans blijft en er minder kans is op ziekten. 

Wat is de beste periode om een moestuin aan te leggen? 

De beste tijd om te beginnen met een moestuin is begin maart. Als je vroeg in het voorjaar begint profiteer je van het hele moestuinseizoen. Er gaat echter nog wel wat werk aan vooraf. Voor een goede moestuin spit je de grond in het late najaar om, zodat de tuin in het vroege voorjaar klaar is om mee te beginnen. Als je dit niet doet levert de moestuin minder op. 
Een moestuin aanleggen kan ook op andere momenten in het jaar. Als je in mei begint en het wat lekkerder weer is, groeien de gewassen snel. Het nadeel hiervan is dat je minder profiteert van het moestuinseizoen, omdat je later begint. Ook aan het eind van de zomer en zelfs begin herfst kun je dingen zaaien, die je in de winter of in het voorjaar kunt oogsten. Het voordeel hiervan is dat je meteen klaar bent voor het volgende seizoen. 

Onderhoud van een moestuin 

Als je een moestuin meerdere jaren wil houden is het handig om rekening te houden met het volgende seizoen. Hiervoor moet je elk jaar opnieuw beginnen met je moestuin, het liefst zo vroeg mogelijk, door onkruid weg te halen, de grond te bemesten, zaaibedden te maken enzovoort. 

Beginnen met een moestuin kan dus op verschillende momenten in het jaar, maar de beste periode voor het aanleggen van een moestuin is in het voorjaar. Houd ook rekening met de gewassen die je wil verbouwen en wanneer deze het beste groeien.