DIY Duurzaam leven Marco  

Kisten, kisten en nog eens kisten

Wat zonde eigenlijk!

Gelukkig hoor je die opmerking nog steeds. In onze jachtige consumptiemaatschappij draait bijna alles om kopen, kopen, kopen. En weggooien. We gooien 9.434.270.450 kilo huishoudelijk afval weg en met oude meubels en witgoed erbij, ruim 11 miljard kilo!

Immers een kapotte wasmachine van tien jaar laat je toch niet meer repareren? De kosten van de reparatie kun je beter bij de aanschafprijs van een nieuwe leggen. Toch kun je van afval zulke prachtige en handige dingen maken. Voor een habbekrats maak je van iets ouds, iets nieuws. Een dikke win-win-situatie die past in duurzaam leven. Je hebt het milieu gespaard en omdat het gerecyclede materialen zijn, heb je iets aparts dat niemand heeft.

Hergebruik van kistjes van de supermarkt.

Je hoeft geen beroepstimmerman te zijn om van her te gebruiken materialen is leuks te maken. Neem nou het hergebruik van kistjes. Bij supermarkten worden dagelijks wijnkistjes weggegooid. Dat lijken fragiele kistjes, maar niets is minder waar. Ze lenen zich prima om op zijn zijkant te stapelen, paar schroefjes erdoor om ze aan elkaar te bevestigen en je hebt een kastje. Je kunt ze met de lange kanten opeenstapelen, dan heb je een langere plank of je kunt ze in de hoogte stapelen dan heb je meer ruimte voor hoge dingen. Als je het bovenste kistje in de muur bevestigt heb je een stevig kastje voor bijvoorbeeld wijnglazen of prullaria. Geef de kistjes voor je ze aan elkaar schroeft een hip kleurtje en men zal jaloers vragen of je het bij Ikea gescoord hebt.

Hergebruik van groentekistjes

Je kent ze wel die authentieke tweelatsgroentekistjes. Op de markt staat het zo gezellig al die kistjes met gekleurde groente. Waarom zou je dat niet altijd kunnen hebben? Een leuk idee voor in de keuken: maak van een paar oude latten een etagère waar je de tweelatsgroentekistjes schuin in kunt zetten. Handig omdat je er met je handen goed bij kunt, en het is beter voor veel groenten om niet in de koelkast bewaard te worden. Tomaten, komkommers, aardappelen, wortelen en uien blijven langer goed in zo’n kistje omdat het kan ventileren. Van de stevige drielatsgroentekistjes kun je handige rolkisten maken om spullen op te bergen onder je bed of bijzettafeltjes of boekenkasten. Hergebruik van groentekistjes wordt een trend!

Hergebruik van een oude transportkist

Zoek je een unieke salontafel? Denk dan eens aan het hergebruik van een oude transportkist. Oerstevig, lekker groot en je kunt hem helemaal naar jouw hand vermaken in hoogte. Zet je hem op zijn zijkant, heb je een fantastische ruimte voor bijvoorbeeld je stereo-apparatuur en omdat ze een rustieke uitstraling hebben staan ze waanzinnig in je interieur. Kisten worden steeds vaker gebruikt voor een trendy interieur styling!