extra vitamines komen tijdens de winterdagen
Duurzaam leven Rogier  

Welke extra vitamines komen tijdens de winterdagen goed van pas?

De herfsttijd en wintermaanden zijn een periode waarin je lichaam wel een extra oppepper kan gebruiken. Maar niet alleen fysiek, ook een mentale boost is vanwege de sombere en donkere dagen geen sinecure. Maar wat zijn vitamines eigenlijk? Welke extra vitamines van Wellvita zijn effectief en helpen je beter de winter door?

Wat wordt er precies onder vitamines verstaan?

Vitamines zijn organische verbindingen die voorkomen in voedsel en dranken en die van groot belang zijn om het lichaam en de geest in goede conditie te houden. Vitamines helpen, in minieme hoeveelheden, om het lichaam gezond te houden en verhogen de weerstand van lichaam en geest. Feitelijk hebben vitamines drie basiskenmerken. In de eerste plaats zitten ze van nature in erg kleine hoeveelheden in voedsel, maar kunnen ze ook als vitaminesupplement van een merk als Wellvita bij geslikt worden. Een tweede kenmerk is dat vitamine-inname cruciaal is voor de gezondheid en helpt om allerlei lichamelijke en geestelijke functie in stand te houden of te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan sterke botten, spiergroei, een goed geheugen en een sterk immuunsysteem. Een derde aspect dat vitamines kenmerkt, of het nu vitamines in voedsel betreft of een supplement van Wellvita, is dat een chronisch of substantieel tekort aan vitamines leidt tot lichamelijke ongemakken, geestelijke problemen en/of disfunctioneren.

Wat kan er gebeuren bij een tekort aan vitamines D en C?

WIe een tekort aan vitamines en mineralen heeft, loopt tegen uiteenlopende problemen aan. ZO kan een tekort aan vitamine D of D3 leiden tot een verzwakking van de botten en depressieve klachten. Vitamine D wordt vooral uit zonlicht gehaald, dus daarom is het belangrijk om deze vitamine in de donkere najaars- en voorjaarsdagen bij te slikken. Vitamine C is belangrijk om de weerstand op peil te houden. Met name rokers, ouderen en zwangere vrouwen hebben baat bij het slikken van een vitamine C-supplement om minder snel ziek te worden.

Problemen met een tekort aan mineralen

Een vitaminegebrek, ook wel vitamine- en mineralendeficiëntie genoemd, komt bovengemiddeld vaak voor bij sporters, rokers, mensen die een caloriearm dieet volgen ouderen en ook bij mensen die regelmatig slecht of ongezond voedsel eten. Veelvoorkomende problemen zijn een gebrek aan calcium, chroom, magnesium en vitamine B6. De laatste vitamine, B6 (ook wel pyridoxine genoemd) is van belang voor voldoende weerstand, de spijsvertering en geeft extra energie. Andere belangrijke vitamines die in supplementen veel voorkomen – omdat er in de wintermaanden snel een tekort van optreedt – zijn vitamine A, B1 en B12.