Duurzame energie Marco  

Windenergie

er hangt ‘Watt’ in de lucht

Stijgende frustratie bij stijgende energie prijzen. Je bekijkt de cijfers en voelt je machteloos. We willen niet graag afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Vroeg of laat raken deze op en daarnaast is het verbruik slecht voor het milieu. Velen zijn dus op zoek naar alternatieve en duurzame methodes. Nu is zonne-energie hier een bekend voorbeeld van, maar in een land als Nederland waar het weer soms maar wispelturig is, hebben we ook nog een andere bron voor vermogen: windparken. Deze hebben we ze zowel op vaste grond als op zee. In 2015 werd er door de turbines op het land zo’n 3034 megawatt geleverd. De windparken op het water leverden het desbetreffende jaar 357 megawatt. Voor de snelle rekenaars onder ons leverde de windenergie in Nederland dit jaar een totaal vermogen van 3391 megawatt, wat wel bijna 1000 huishoudens een jaar van energie kan voorzien.

windenergie soorten

Verschillende soorten windturbines

Maar wat als iedereen in zijn eigen windenergie zou voorzien met behulp van een particuliere windmolen? Er zijn verschillende soorten windturbines voor op of bij je huis. De horizontale-, en de verticale as windturbine, de energy ball en windwall windturbines. Voor elke woonomgeving en situatie moet bepaalt worden welke windmolen het Efficiëntst is. Maar voor bewoners van een huis met een puntdak is vooral de ridgeblade turbine erg interessant.

Deze wordt bovenop het dak geplaatst. Door de helling wordt de wind omhoog gestuwd en zal deze drie keer zo snel door de windturbine gaan, wat dus meer vermogen zal opleveren.

Windturbines op je huis zorgen ervoor dat je CO2 besparend te werk gaat. Ook raakt er geen energie verloren bij het transport van de energie van de centrale naar je huis. Hoogstwaarschijnlijk zal het ook helpen om bewuster te zijn van energieverbruik en hier dus zuiniger mee om te gaan, wat ook weer voordelig is.

Windenergie is er niet voor iedereen.

Aan de andere kant zijn windmolens niet voor iedereen weg gelegd. Zo moet er logischerwijs wel genoeg wind zijn in jouw omgeving om windenergie rendabel te maken. Helemaal als je bedenkt dat je de energie van het produceren van de turbine en natuurlijk de prijs voor de aankoop er uit wilt halen. En deze duurzame energiebron kan nogal prijzig zijn. Hierdoor verdien je de kosten van de investering vaak niet terug binnen de technische levensduur. Logischerwijs houdt dit ook weer verband met hoe vaak en hoe hard het waait. Vaak zijn er bouw- en milieuvergunning nodig voor windturbines op je huis. Daarnaast zijn zonnepanelen voor de meeste particulieren rendabeler en wordt hier dus meer gebruik van gemaakt. Opbrengst van windenergie in Nederland door middel van windmolens is bij particulieren nog vrij weinig te zien, doordat er simpelweg nogal wat nadelen aan kleven en zonne-energie zowel bekender als rendabeler is.