Duurzaam bouwen 6tlpzd  

Een duurzame erfafscheiding

Dat we zo zuinig mogelijk om moet springen met het milieu kan geen nieuwe boodschap meer zijn. Bijna dagelijks worden we er via reclames en nieuwsartikelen aan herinnert dat we toch zo duurzaam mogelijk moeten leven. Inmiddels gebeurt dit ook al op grote schaal. Zonnepanelen winnen enorm aan populariteit en ook gaan we steeds bewuster en zuiniger rijden. Waar je misschien nog niet aan had gedacht, is dat je je erfafscheiding ook kunt verduurzamen. Dat is goed om te weten, vooral als je van plan bent om je erfafscheiding te vernieuwen. Er zijn tegenwoordig veel duurzame en ook mooie oplossingen.

houten schuttingen

Houten schutting

De houten schutting is momenteel nog steeds de meest gebruikte erfafscheiding. En dan kan het gaan om allerlei soorten hout waaruit de schutting is opgebouwd. Maar hoe duurzaam hout ook mag lijken te zijn. Het is niet volledig duurzaam. Heb je bijvoorbeeld een houten schutting van tropische hardhout, dan gaat deze misschien wel lang mee, maar het hout is wel in de tropen gekapt met misschien geen herbeplanting. Daarnaast heeft het hout een lange afstand overbrugt om hier te komen, wat veel energie heeft gekost. Geïmpregneerd hout daarentegen is behandeld met schadelijke chemicaliën, die in het milieu terecht kunnen komen. Wil je een echt duurzame schutting, dan moet het hout voorzien zijn van een FSC, een PEFC of een KOMO keurmerk. Kies ook voor gemodificeerd hout, waarvan de behandeling minder schadelijk is dan bij geïmpregneerd hout. Wil je het helemaal duurzaam houden, ga dan voor tweedehands hout.

Kokosbast

Een afscheiding van kokosbast is erg duurzaam. Je plaatst als afscheiding stalen rasters en die vul je met kokosbast. Kokosbast is een onderdeel van de kokosnoot, dus er hoeven geen bomen voor gekapt worden. Toch is kokosbast enorm duurzaam omdat er bepaalde enzymen ontbreken. Hierdoor zal kokosbast nooit rotten en kan het zo minimaal dertig jaar mee. Ook de rasters gaan zolang mee, zodat je de komende decennia geen omkijken er meer naar hebt, maar toch een natuurlijke afscheiding.

Hekwerk van kastanjehout

Kastanjehout wordt in Europa gekapt en er wordt altijd nauwlettend in de gaten gehouden of er niet teveel kastanjebomen gekapt worden. Daarnaast hoeft kastanjehout ook niet behandeld te worden met chemicaliën en kan het minimaal 20 jaar mee. Kastanjehout is dus een ideale houtsoort om een duurzaam hekwerk of schutting van te maken.