Zelfvoorzienend Rogier  

Zelfvoorzienend leven in Nederland

Leven doe je natuurlijk zelfvoorzienend

Nederland warmt op, in schrikbarend tempo. We moeten allemaal een tandje bijzetten om deze opwarming af te vlakken. Hier speelt niet alleen de overheid een belangrijke rol in, ook jij kan iets doen. Zelfvoorzienende Nederlanders nemen gelukkig steeds meer toe. Het wordt namelijk steeds hipper. Er zijn veel verschillende manieren om een zelfvoorzienend leven in Nederland te realiseren. Kleine aanpassingen kunnen vaak al een groot verschil maken.

Je eigen voeding verbouwen

Een goede eerste stap voor zelfvoorzienend Nederland is het verbouwen van je eigen voedsel. Als je niet meteen op een hele boerderij zit te wachten, kan je bijvoorbeeld beginnen met een kruidentuin. Ook als je weinig ruimte hebt, is een kruidentuin te realiseren. Een kleine bloembak op je balkon kan al wonderen doen. Behoort dat ook niet tot je mogelijkheden? Zelfs een basilicumplantje op je aanrecht is al een aanpassing.

Wil je een stapje verder gaan? Dan kan je ook je eigen groenten en fruit gaan verbouwen. Hier is meestal wel wat meer ruimte voor nodig. Heb je alleen een balkon? Wellicht past er een klein appelboompje of een aardbeistruik op. Als je nog wat extra’s wilt doen, dan kan je er voor kiezen om je eigen graan te verbouwen en hiermee je eigen brood te bakken. Dit vraagt natuurlijk wel om wat extra vierkante meters. Dit gebrek aan ruimte kan een zelfvoorzienend Nederland tot een uitdaging maken, maar met wat creativiteit is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Je eigen energie opwekken

Veel zelfvoorzienende Nederlanders wekken hun eigen energie op. Je kan hiervoor bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak laten plaatsen. Heb je een hele grote tuin? Misschien kan je er wel een windmolen in kwijt. Als je een idyllisch beekje door je tuin hebt lopen en over een grote hoeveelheid technische vaardigheden bezit, kan je er ook voor kiezen om een waterrad te maken en hiermee energie op te wekken.

Kleding

De echte doorgewinterde zelfvoorzienende Nederlanders maken hun eigen kleding. Het vergt wat oefening, maar dan heb je een hip en uniek kledingstuk. Leuk voor als je iets nieuws wilt leren.

Wil je ook zelfvoorzienend leven in Nederland? Met kleine aanpassingen kan je vaak al veel bereiken. En dat zonder in te leveren op comfort!