Duurzaam leven Rogier  

Bomen planten als compensatie na de bouw van je huis

Bomen planten na de bouw van je huis

Veel mensen denken er niet over na, maar bij de bouw van je huis gaat er een heleboel natuur verloren. Niet alleen op de plek waar je huis staat, maar ook op andere plekken. Want het materiaal waaruit je huis bestaat bevat namelijk ook heel veel natuurlijke materialen. Denk maar eens aan al het hout dat nodig is voor de bouw van je droompaleis. En dat is niet duurzaam, draagt niet bij aan het milieu. Sterker nog, het zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat er waardevolle natuur verloren gaat. Dit kun je voorkomen door te compenseren. Wat als je nou voor al het hout dat er in je huis zit, waarvoor bomen het loodje hebben gelegd, nieuwe bomen aan gaat planten. Bomen planten als compensatie voor je huis.

Bomen planten na de bouw van je huis.

Bomen planten als compensatie is een mooie manier om ervoor te zorgen dat de bomen stand in tact blijft. Het is een klein gebaar en wellicht een mooi idee dat je zo iets goed doet voor de natuur. Dat je op deze manier de bouw van je eigen huis kunt compenseren. Maar wist je dat je er zelf ook baat bij hebt? Want elke boom die je terugplant zorgt voor een schonere lucht. Het vangt koolstofdioxide weg en geeft er zuurstof voor terug. Maar ook fijnstof dat voor zoveel luchtwegproblemen zorgt wordt door bomen weggevangen. Mooier kan bijna niet en een betere compensatie is haast niet te bedenken. Of toch wel? Want met de juiste keuze voor een boom houd je er zelf niet alleen een goed gevoel aan over, maar doe je ook nog eens iets goeds voor je natuurlijke omgeving. Veel planten en dieren hebben het immers erg zwaar, voedselplanten verdwijnen. Maar ook schuilplekken en nestgelegenheden nemen af doordat wij mensen steeds meer ruimte innemen. Woonwijken, bedrijven terreinen en wegen nemen nog steeds toe, waardoor waardevolle natuur verdwijnt.

Bomen teruggeven aan de natuur

Het klinkt heel erg aantrekkelijk om bomen te planten en mits je voor de juiste bomen kiest is dit ook nog eens erg goed voor de natuur. Bij bomen teruggeven aan de natuur komt echter iets meer kijken dan naar een tuincentrum rennen en een boom uit te zoeken. Je wilt namelijk wel een boom planten die een meerwaarde heeft voor zijn omgeving. Daarom moet je bij het teruggeven van een boom aan de natuur rekening houden met de soort boom. Is het een voedselboom voor insecten, vogels of andere dieren? Past het bij de natuurlijke omgeving waar hij terechtkomt? Leven er veel organismen samen met deze boom? Zo kun je bijvoorbeeld beter voor een zomereik kiezen dan een Amerikaanse eik. De eerste leeft samen met enkele honderden soorten organismen terwijl de Amerikaanse eik een exoot oftewel allochtoon is en er maar weinig organismen samenleven met deze boom. Kies daarom voor een inheemse boom, eentje die van nature hier thuiskomt. Pas dan zal bomen planten na de bouw van je huis. echt een succes zijn.