Duurzaam leven 6tlpzd  

Bespaar energie met jouw raamdecoratie

Energie besparen is nog altijd een veelbesproken onderwerp. Hoe meer we op onze energierekening kunnen besparen, hoe beter. Allerhande middelen worden aangewend om toch maar zo weinig mogelijk energiekosten te hebben. Houten jaloezieen bijvoorbeeld zijn één van die efficiënte middelen om je verwarmings- én koelingskosten naar beneden te halen. Zonwering in de winter? Ja, waarom niet. In dit artikel lees je er alles over.

Je ramen als warmte-uitwisselaar

Hoe goed de isolatiewaarde van je ramen ook is, er is altijd een wisselwerking tussen buiten en binnen. Leg maar eens je hand op het glas en het voelt… in de zomer warm, en in de winter koud aan? Dan snap je het al. Zowel in de zomer als in de winter communiceert de buitenomgeving met binnen. Er gaat warmte naar buiten of er komt kou binnen. Of het kan ook omgekeerd verlopen. Hoe meer je je ramen kunt isoleren, hoe beter. En dit geldt zowel in de winter voor je stookkosten als in de zomer voor je koelingskosten. Niet alleen verwarming kost geld. Ook de airco die je temperatuur op peil houdt, tikt aan op je energierekening.

Ga voor houten jaloezieen

Het lijkt heel logisch dat je in de zomer de licht- en warmte-inval wilt regelen door middel van jaloezieën. Je haalt ze omhoog zo ver je het zelf wilt en je stelt de lamellen in functie naar de invalshoek van de zon. Zo krijg je toch nog licht binnen zonder dat de zon rechtstreeks naar binnen schijnt. Op die manier krijg je minder warmte binnen en hoef je minder je huis af te koelen. Maar hoe zit het in de winter wanneer er heel wat kou langs de ramen binnenkomt? Je raam volledig afsluiten met houten luiken is ’s nachts misschien een oplossing maar is overdag uiteraard geen optie. Houten jaloezieen als raamdecoratie lossen dit euvel op. Hout isoleert heel goed, ook al gaat het hier om hout in de vorm van lamellen. Je kunt de lamellen volledig dicht kantelen en de jaloezieën tot op een bepaalde hoogte laten zakken. Zo is een groot gedeelte van je raam geïsoleerd zonder dat je in het donker komt te zitten.