Duurzaam wonen 6tlpzd  

4 tips voor een duurzame en milieuvriendelijke badkamer

Een duurzame en milieuvriendelijke badkamer is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn. Het verminderen van water- en energieverbruik en het gebruik van milieuvriendelijke materialen zijn slechts enkele stappen die je kunt nemen om je badkamer groener te maken. In dit artikel deelt www.badkamerplanet.nl 4 praktische tips voor een duurzame en milieuvriendelijke badkamer. Lees verder!

Waterbesparende voorzieningen

Een van de meest effectieve manieren om water te besparen in de badkamer is door waterbesparende voorzieningen te installeren. Vervang oude douchekoppen en kranen door waterbesparende varianten. Deze kunnen je waterverbruik tot wel 50% verminderen, zonder dat je concessies hoeft te doen aan je douchebeurt. Daarnaast kun je ook een toilet met een dual-flush systeem overwegen. Hiermee kun je zelf kiezen of je een kleine of grote spoeling wilt gebruiken, afhankelijk van het soort afval. Zo verminder je onnodig watergebruik.

Energiezuinige verlichting

In de badkamer wordt vaak onnodig veel elektriciteit verbruikt door het gebruik van traditionele lampen. Overweeg daarom om energiezuinige LED-verlichting te installeren. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie, gaan langer mee en zijn verkrijgbaar in verschillende warme kleuren die perfect zijn voor een ontspannende sfeer in de badkamer. Zo kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

Hergebruik en recycling

Een duurzame badkamer betekent ook bewust omgaan met materialen. Kies voor producten en accessoires gemaakt van gerecyclede materialen. Er zijn steeds meer merken die duurzame en milieuvriendelijke badkamerartikelen aanbieden, zoals douchegordijnen van gerecyclede PET-flessen en badmatten van gerecycled katoen. Daarnaast kun je ook oude meubels een tweede leven geven door ze te pimpen of te laten opknappen. Zo verminder je de vraag naar nieuwe producten en help je verspilling tegen te gaan.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Vermijd agressieve chemische schoonmaakmiddelen in je badkamer. Deze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke schoonmaakmiddelen op basis van bijvoorbeeld azijn, citroen en baking soda. Deze zijn net zo effectief in het verwijderen van kalkaanslag, zeepresten en vuil, zonder dat je het milieu belast. Bovendien zijn deze natuurlijke middelen vaak goedkoper dan de traditionele schoonmaakproducten. Het verduurzamen van je badkamer is een stap in de goede richting naar een milieuvriendelijker huishouden.