Tuinieren 6tlpzd  

De favoriete appelboom van Nederland: de Malus domestica Elstar

Ben jij van plan jouw tuin te vergroenen? Denk dan eens aan het poten van bomen! Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling en geven kleur aan je tuin. Kies je bovendien voor fruitbomen, dan levert het jou ook nog eens een heerlijke fruitoogst op. Appelbomen zijn een uitstekende keus voor wie voor het eerst fruitbomen wil gaan poten.

Onderhoudsarme bomen

Sommige boomsoorten hebben redelijk wat aandacht nodig. Ze moeten bijvoorbeeld op een heel specifieke manier gesnoeid worden of ze hebben veel voeding of water nodig. Dat is ook bij sommige fruitbomen het geval, maar appelbomen zijn wat dat betreft een positieve uitzondering. Je hoeft bij deze appelbomen niet veel te tuinieren, het zijn relatief onderhoudsarme bomen, die het op de meeste plekken gewoon goed doen. Dat is helemaal het geval als je kiest voor de Malus domestica Elstar.

Zelfbestuivende boom op een zonnig plekje

Een groot voordeel van Elstar appelbomen is dat ze zelfbestuivend zijn. Sommige fruitsoorten hebben soortgenoten nodig om hun bloesems te laten bestuiven, maar de Elstar heeft dit dus niet nodig. Je hebt daarom in principe aan één boom genoeg. Zorg er wel voor dat jij jouw Elstar op een zonnige plek plant, want deze appelbomen houden wel van zon.

Onderhoudsarme Malus domestica Elstar

Elstar appelbomen hebben daarnaast als voordeel dat ze maar één keer per jaar gesnoeid hoeven te worden. Dit doe je in het voorjaar, je haalt dan alle scheuten weg die recht omhoog groeien. Door dit in het voorjaar te doen, geef je de boom de kans om alle energie te steken in het ontwikkelen van bloesems en appels, in plaats van in het laten groeien van nieuwe takken. Zo krijg je dus eenvoudig een grotere oogst. Voor de rest heeft deze appelboom weinig onderhoud nodig, alleen in heel droge periodes is het raadzaam water te geven. Maar in principe heb je er de rest van het jaar geen omkijken naar!

Heerlijke appeloogst

Heb jij de boom op een zonnige plek gepoot en goed gesnoeid, dan zul je al relatief snel de eerste oogst tegemoet kunnen zien. Als de boom nog klein is, zal de opbrengst beperkt zijn. Maar hoe ouder de boom wordt, hoe meer appels jij kunt verwachten! Elstar appels zijn de favoriete appelsoort van veel Nederlanders, omdat ze sappig zijn en een heerlijk frisse zoetzure smaak hebben. Ze zijn daardoor geschikt om zo te eten, maar ook om te verwerken in appeltaarten, appelmoes of appelflappen. Wil jij genieten van heerlijke Elstars van eigen oogst? Plant dan één of meer Malus domestica Elstar appelbomen in jouw tuin!