taxus planten
Tuinieren 6tlpzd  

Keuzeplan bij het plaatsen van een taxusheg

Het plaatsen van een taxushaag kan vanuit verschillen motieven plaatsvinden. De een loopt al weken of misschien wel maanden door zijn tuin om te bedenken wat voor iets moois hij nog toe kan voegen. De ander heeft het rigoureus aangepakt en legt zijn hele tuin op de schop. Weer een ander is net verhuist en vindt het toch niet zo prettig om dagelijks oog-in-oog te staan met de nieuwe buurvrouw. Ongeacht welke situatie er op u van toepassing is, bij het plaatsen van een heg kunt u altijd het onderstaande keuzeplan van www.TaxusTopper.nl volgen. In 5 stappen kunt u aan de slag! 

1. Doel van de haag 

Bedenk welk doel de haag moet hebben. Is het een sierhaagje wat een stukje in de tuin moet afbakenen, bijvoorbeeld een paadje of een bloemenperk? Of dient het voor de afbakening van uw tuin naast een voetpad? Als de haag één van deze doelen heeft dan is een laag haagje met een hoogte van maximaal een meter geschikt. Dient de haag voor privacy, dan is een hogere haag beter op z’n plaats. Bijvoorbeeld een haag van anderhalve meter hoog. Bij dit formaat kunt u zelf nog genieten van uw uitzicht, maar vanaf de straat ziet niemand u achter uw haag zitten. Wilt u volledige privacy? Dan is een haag van twee meter hoog geschikter. Met een hoge haag wordt de inkijk van voorbijgangers of buren namelijk beter beperkt. 

2. Formaat planten 

Een haag bestaat uit levende planten. Taxus groeit ongeveer 15 centimeter per jaar. Hierdoor is één keer per jaar snoeien voldoende om de hele zomer een strakke haag te hebben. Het nadeel hiervan is dat u langer moet wachten op het gewenste resultaat. Wilt u een hoge haag omdat u graag volledige privacy wilt? Met planten van 200 tot 225 centimeter kunt u direct het gewenste resultaat creëren. U kunt echter ook kiezen voor een kleiner formaat, bijvoorbeeld planten van 180 tot 200 centimeter. Op deze manier kunt u kosten besparen. Uiteindelijk krijgt u hetzelfde resultaat, maar het duurt alleen een paar jaar langer voordat dit resultaat bereikt is.  

3. Aantal planten 

U weet nu welk formaat planten u nodig heeft voor uw tuin. Het is daarna noodzakelijk om op te meten hoeveel meter uw haag lang mag worden. Op basis van de gewenste lengte van de haag, kunt u het benodigde aantal planten berekenen. Op de website van TaxusTopper kunt hiervoor een eenvoudig rekenschema vinden. In dit rekenschema geven zij een advies over het aantal planten dat zij adviseren te plaatsen per strekkende meter. Dit advies is gericht op het creëren van een volle heg welke in één tot twee jaar dichtgegroeid zal zijn. Ook hierin heeft u een keuzemogelijkheid. U kunt ervoor kiezen om minder planten per strekkende meter te plaatsen. Hierbij is het gevolg dat het langer duurt voordat de haag dichtgegroeid zal zijn.  

4. Bodem 

Op de website van TaxusTopper is ook een rekenschema te vinden voor het benodigde aantal zakken bodemverbeteraar. Gedurende een aantal jaar hebben zij proeven gedaan met het gebruik van verschillende soorten bodemverbeteraar. Op basis van deze proeven hebben zij in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf een eigen bodemverbeteraar ontwikkeld, speciaal voor Taxus baccata. Het gebruik hiervan is zeker aan te bevelen. Het vermindert het risico op het doodgaan van de plant. Ook zorgt het voor een betere groei, waarmee er na twee jaar ook daadwerkelijk een mooiere en vollere plant zichtbaar is. In deze bodemverbeteraar zit voldoende voeding voor zo’n 7 tot 10 jaar. Wanneer u bij het planten van uw haag voldoende van deze bodemverbeteraar gebruikt, hoeft u de komende jaren dus geen extra bemesting te gebruiken. 

5. Plaatsen 

Het planten van de taxus vergt tijd. Hoeveel tijd is natuurlijk afhankelijk van het aantal meter en het formaat van de taxus. Plan de dag waarop u uw haag wilt plaatsen en bestel tijdig uw planten. TaxusTopper levert vervolgens uw taxus rechtstreeks vanuit hun eigen kwekerij tot aan uw voordeur. Bij uw bestelling ontvangt u ook de TaxusTopper plantinstructie. Deze plantinstructie legt u stap voor stap uit hoe u eenvoudig zelf uw haag kunt plaatsen. Deze plantinstructie hebben zij ook verfilmd, zodat u indien gewenst ook kunt zien hoe u het aan kunt pakken.  
 
U heeft nu alles informatie in huis voor een prachtige groene aanvulling op uw tuin. Met taxus in alle maten is uw gewenste taxushaag voordelig online bij TaxusTopper te bestellen. Ga aan de slag met de plantinstructie van TaxusTopper voor een geslaagd resultaat en geniet de komende 50 jaar van uw nieuwe tuin.